Заступник міністра у справах ветеранів ознайомився з діяльністю Ветеранської служби у Політехніці

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі

У Львівській політехніці 14 червня у межах робочого візиту побував заступник міністра у справах ветеранів Ігор Безкаравайний та начальник відділу цього міністерства у Львівській області Володимир Шамрай. Перед зустріччю з ректором гості ознайомилися з діяльністю Ветеранської служби для учасників бойових дій, який функціонує в нашому університеті.

Про напрями діяльності, плани та бачення розвитку роботи з ветеранами та їхніми родинами розповіла очільниця Ветеранської служби, викладачка кафедри соціології і соціальної роботи Інституту гуманітарних і соціальних наук психологиня Олеся Бік.

― Вже понад одинадцять років ми співпрацюємо з Коледжем Фредерік Ком’юніті (Меріленд, США) ― це перший навчальний заклад у світі, який створив ветеранську службу. Пройшовши стажування у Сполучених Штатах Америки, дізнавшись, як там ведуть роботу з учасниками воєнних дій, вирішили запровадити таку працю і в Політехніці. Зараз охоплюємо декілька напрямів ― навчання в університеті, допомога у створенні власного бізнесу, а також залучення ветеранів до роботи у тиловому забезпеченні, ― розповіла гостям Олеся Бік. ― Ми створили зручний і багатофункційний інклюзивний простір, де маємо можливість організовувати різноманітні зустрічі, провадити індивідуальні консультації, забезпечувати необхідну інформаційну підтримку про навчальні програми в межах багаторічного міжнародного проєкту, який діє в нашому університеті, «Україна-Норвегія», що спрямований на зменшення впливу негативних соціальних наслідків економічних реформ та реформ оборонного сектору нашої держави для звільнених у запас кадрових військовослужбовців і членів їхніх сімей, а також на ефективне впровадження моделі професійної адаптації військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей у державну систему України.

Натомість заступник міністра Ігор Безкаравайний поділився власним баченням розвитку роботи з ветеранами, зосередивши увагу зокрема й на тому, що братимуть Ветеранську службу, яка діє в Політехніці, за зразок для створення схожих осередків у різних куточках України.

Директорка МЦПП «Інтеграція» та керівниця Освітньої програми «Соціальне забезпечення» і проекту «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему» (NUPASS) Тетяна Шаповалова більше уваги приділила саме питанням перепідготовки і соціальної адаптації військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей,  наповненню програм та відкриттю нових можливостей для воїнів.

Під час зустрічі з ректором Львівської політехніки Юрієм Бобалом заступник міністра у справах ветеранів мав нагоду дізнатися про плани університету щодо масштабнішого розвитку освітньої та наукової діяльності для ветеранів. А також коротко обговорити власне бачення цієї діяльності в області, зокрема й задіяності Політехніки в цих процесах.

Після коротких екскурсій Актовою залою та Залою Захарієвича Ігор Безкаравайний та Володимир Шамрай ознайомилися з можливостями Tech StartUp School, побували в Tech LabInno та дізналися про стартапи ветеранів, які пройшли вже навчання у Політехніці.

Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі