Доцент ІГСН Юрій Тишкун: за час існування Годинника Судного дня його стрілки переводили 23 рази

За матеріалами сайту «Експрес онлайн»
Герб Львівської політехніки

Стрілки на годиннику Судного дня перемістили на 30 секунд вперед. Зробили це через заяви Дональда Трампа про використання й поширення ядерної зброї. Нині годинник показує 23:57:30. Лише 2,5 хвилини залишається до початку ядерної війни...

– Що таке Годинник Судного дня?

– Це зображення 12-годинного циферблату, стрілки якого досягнуть позначки 00:00 у разі початку ядерної війни. Стрілки переміщують вперед, коли вважають що для людства зростає небезпека ядерної війни, – пояснює газеті Експрес Юрій Тишкун, доцент кафедри політології та міжнародних відносин Національного університету «Львівська політехніка». – Проект створили працівники журналу «Бюлетень атомних науковців» ще в 1947 році в Чикаго. Там і розміщено годинник. Рішення про переведення стрілок годинника приймає рада директорів журналу й нобелівські лауреати.

– За яких умов змінюють розташування стрілок на годиннику?

– Це може бути як локальна загроза, що трапляється в Індії, Пакистані, Ізраїлі та інших сусідніх арабських державах, так і глобальна, коли небезпеку становлять держави, що мають велику кількість ядерної зброї (США Росія, Китай тощо). Коли ж укладають міжнародні угоди з приводу нерозповсюдження ядерної зброї, стрілки годинника переводять назад.

Наприклад, в 1953 році після випробування водневої (термоядерної) бомби до півночі залишалось всього 2 хвилини. 12 хвилин до півночі відводили в 1963 і 1972 роках. Тоді були підписані угоди про протиракетну оборону.

А «найбезпечніший» час був 1991 році. Відстань до півночі складала 17 хвилин у результаті скорочення ядерної зброї в СРСР і США.

– Скільки разів переміщали його стрілки за всю історію?

– Загалом за увесь час існування Годинника Судного дня 23 рази змінювали розташування стрілки.