Доцент ІКТА Львівської політехніки Юрій Костів: встигати можна багато і перемагати – цілком реально

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Юрій Костів

Доцент кафедри безпеки інформаційних технологій ІКТА Юрій Костів – серед 20-ти найталановитіших молодих учених за 2018 рік, яких Верховна Рада України підтримала премією. Це стало приводом до зустрічі з паном Юрієм, який, до того ж, очолює студентський відділ університету і більшість часу буває саме там.

За 11 років – близько сотні наукових праць, частину з яких опубліковано у виданнях наукометричної бази Scopus. Юрій Костів наукою зацікавився після захисту диплома. У студентські роки не лише відмінно вчився (за це на третьому курсі отримав стипендію Облдержадміністрації), а й провадив активну громадську діяльність, зокрема входив до колегії та профкому студентів університету, з першого курсу був активним учасником команди КВН в ІКТА, виступав на фестивалях «Весна Політехніки» й «Осінь Політехніки». На третьому курсі був заступником голови колегії та профбюро ІКТА, а на четвертому – головою. Вважає, що різноманітна насичена діяльність допомагала йому швидше «перемикатися» на навчання й виконувати роботу оперативно.

Втім, видно, що активність, рух, зорганізованість притаманні Юрію Костіву. Все виконує доволі швидко. Під час нашої зустрічі і на телефонні дзвінки відповідає, не забуваючи про суть розмови, і до ректора вибігає на 5 хвилин.

– Звісно, коли був студентом, я про ніяку науку не думав. Вчився на кафедрі захисту інформації, уявляв, що по завершенні працюватиму в ІТ-галузі, у підрозділах інформаційної безпеки підприємств, адже там потрібні фахівці. Але під час підготовки бакалаврської мій науковий керівник, а тепер завідувач кафедри Володимир Максимович зацікавив мене наукою. Я написав перші тези, почав виступати на конференціях. Словом, мене затягнуло, – згадує співрозмовник.

Позаяк Юрій Костів уже по-справжньому заглибився в науку, то не сумнівався, що вступатиме до аспірантури. І надалі залишався активним громадським діячем, очолив колегію і профбюро студентів та аспірантів усього університету, а з 2010 року очолює секцію Ради молодих вчених свого інституту.

Після завершення аспірантури і захисту кандидатської працював керівником виробничої практики у відділі працевлаштування та зв’язків із виробництвом. А навесні 2015 року очолив студентський відділ. Ця робота полягає в обліку контингенту студентів, веденні їхніх особових справ, замовленні документів про вищу освіту (дипломів, додатків), довідок, студентських квитків, щорічному ґрунтовному звітуванні у МОН. Пан Юрій згадує, що коли починав працювати, то Міністерство впровадило замовлення дипломів і додатків через нову Єдину державну електронну базу з питань освіти, яка в робочий час «зависала» через завантаженість, а починала працювати після 8-ї години вечора. Та й багато нового довелося напрацьовувати.

– Ми повинні були вчасно підготувати приблизно 5 тисяч дипломів випускникам червня, які у липні-серпні мали вступати далі, тому доводилося працювати до 3–4-ї ночі, а о 7-й ранку – знову на роботі. Та й у вихідні виходили. Згодом роботу налагодили, багато що позмінювали. Тепер працюю до дев’ятої вечора, – пояснює Юрій Михайлович.

– Як усе встигаєте: і студентським відділом керувати, і викладати, і науковцем бути?

– Знаєте, коли ректор приймав мене на роботу у студентський відділ, то сказав: «Головне – все робити вчасно». Цього і дотримуюся. У проміжках між роботою пишу статті. На конкурс премії від Верховної Ради готував документи рік тому, коли у студентів було дистанційне навчання, а у нас – трохи менше роботи. Відібрав 59 публікацій. Маю дві пари лекцій на тиждень, працюю зі студентами, дипломниками. Пропоную їм розвивати теми, подібні до своєї, але в які не заглиблююся. Донедавна ще керував практикою на кафедрі, але відмовився, бо часу таки бракує. А натхнення і підтримку отримую від дружини і двох маленьких синів. Дружина працює в суміжній науковій сфері, тому прекрасно розуміє всі складнощі моєї роботи.

За десять років Юрій Костів отримав декілька державних нагород – від Прем’єр-міністра, Кабміну (стипендію для молодих учених), подяку від Міністра освіти і науки, був найкращим молодим науковцем в ІКТА 2014 року. Як науковець співпрацює з професоркою Галиною Клим – разом виконують дослідження, на які отримали грант Президента України, а також держбюджетні науково-дослідні роботи МОН для молодих учених, мають спільні публікації.

Роботу відділу Юрій Костів планує вдосконалювати, робити цей підрозділ доступнішим для студентів. Нещодавно під час сертифікаційного аудиту системи управління якістю університету голова комісії дав студентському відділу разом із відділом докторантури й аспірантури найвищу оцінку у втіленні системи керування якістю.

– Те, що я отримав премію Верховної Ради, – утвердження в тому, що перемагати реально, тому треба рухатися далі, подаватися на інші конкурси, – робить висновок Юрій Костів.

Юрій Костів