Юрій Бобало: «Не панікуйте, не робіть передчасних висновків, адже ворог воює не лише ракетами, а й фейками»

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Студенти Львівської політехніки

Упродовж кількох днів у різних соцмережах точаться розмови про те, що у Львівській політехніці вже прийнято рішення стосовно певного формату освітнього процесу в новому навчальному році. Ректор Юрій Бобало пояснив, чого слід очікувати і студентам, і викладачам.

― Ми перебуваємо в особливих умовах ― в Україні війна. Ніхто не може знати, що буде за кілька днів, тиждень чи за місяць. Тож продумуємо різноманітні формати навчання. Швидше за все, нам доведеться комбінувати ці підходи. Ми опрацьовуємо статистичні дані, щоб розуміти, якій кількості студентів необхідне аудиторне навчання, бо потребують спеціального обладнання, а скільки ― можуть навчатися дистанційно чи у змішаному форматі, ― підкреслив Юрій Ярославович.

Під час сьогоднішньої розмови з ректором міністр освіти та науки акцентував ― потрібно вчитися працювати в умовах війни, які абсолютно різняться від усіх, які знали раніше.

― Найважливіше, чого маємо досягти: участь наших працівників і студентів у боротьбі з ворогом, ― у різний спосіб і різними методами. Також ми зобов’язані подбати про безпеку кожного політехніка. І, звичайно, забезпечити високу якість освіти, ― додав ректор. ― Викладачі та студенти повинні знати, як діяти в небезпечній ситуації. Зважаючи на нещодавні події у Вінниці, Миколаєві, Одесі, бачимо, що не можна передбачити, куди поцілять ворожі ракети, тому викладачі повинні чітко розуміти, як діяти під час повітряної тривоги, знати, куди вести студентів, де передбачене укриття для тієї чи іншої групи. Зараз в університеті створено комісію, яка напрацює відповідні правила і вимоги, щоб навчальний процес був максимально безпечний і не наражав на загрозу ані студентів, ані викладачів.

Потурбуються у Львівській політехніці і про тих студентів, які через вагомі причини не зможуть повернутися з-за кордону. Для них забезпечать можливість навчатися за індивідуальним графіком чи дистанційно.

В університеті передбачено індивідуальний підхід і стосовно студентів, які в гарячих точках воюють з ворогом. Юрій Ярославович наголосив, що кожен студент, який бере безпосередню участь у війні з росією, зможе завершити навчання і здобути вищу освіту.

― Сьогодні настійливо раджу: не панікуйте, не робіть передчасних висновків, адже ворог воює не лише ракетами, а й фейками. Про прийняте рішення ми повідомимо. Зараз консультуємося з відповідними органами задля убезпечення наших студентів і викладачів у різних ситуаціях, також обговорюємо ці питання з профспілками працівників і студентів. Впевнений, що прийняті рішення врахують інтереси всіх, ― наголосив на завершення Юрій Бобало.