«Як ви ставитеся до нового українського правопису?»: розповідають студенти Львівської політехніки

Анастасія Мигидюк, тижневик «Аудиторія»
День української писемності та мови

9 листопада – День української писемності та мови. Це надзвичайно важливе для нас свято, адже мова – одна з цеглинок, із якої формується культура, суспільство, національна ідентичність.

Щоб бути хорошим громадянином держави, необхідно не тільки знати свої права та обов’язки, а й пам’ятати про моральні норми суспільства, дотримуватися мовної культури (правильна вимова, знання норм і правил слововживання, вміння користуватися виразними засобами мови).

Досконале знання рідної мови – це показник культурного рівня розвитку людини. Франсуа Вольтер, один із найвизначніших французьких філософів-просвітників, писав: «Чужу мову можна вивчити за шість років, а свою треба вчити все життя». Тому дуже символічно говорити про культуру мовлення як про впровадження нового правопису.

Новий український правопис викликав кардинально різні враження та думки в українців. У соціальних мережах, на конференціях, у громадському транспорті, на телебаченні та радіо, на парах в університеті та на газетних шпальтах – усі дискутують щодо мовного закону та нового правопису. Комусь він дуже не подобається, мовляв, тільки-но звикли до старого, та й навіщо спотворювати мову? Хтось навпаки вважає, що нам варто ставати дедалі унікальнішими, відмежовувати себе від радянського й російського. Кожен має право висловлюватися: позитивно чи негативно. Найголовніше – аргументовано.

Студенти ЗВО розповіли, як ставляться до нового українського правопису, які його плюси й мінуси, чи дотримуються правил та чи розмовляють/пишуть чистою літературною українською мовою.

Яна Турбал, студентка першого курсу Інституту права, психології та інноваційної освіти:
«Ставлюся нейтрально»

До нового правопису ставлюся нейтрально. Чистою українською літературною мовою в повсякденному житті не розмовляю, лише на заняттях. Використовую суржик, адже я з Херсона. Гадаю, нині мало людей звертають увагу на новий український правопис. Але вважаю, що його важливо дотримуватися.

Анастасія Жук, студентка другого курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій:
«Міт» і «етер» не дуже звичні»

Загалом мені подобається новий правопис, адже ми повертаємося до чистої української мови, а не змосковщеної. Плюси – це те, що ми шануємо наше, запроваджуємо щось нове, змінюємося і змінюємо Україну, відокремлюємося від Росії. Мінус лише один – те, що деякі слова, як-ось «міт» або «етер» не дуже звичні, але думаю, що з часом звикнемо. Важливо дотримуватися правил нового правопису української мови, адже нам потрібні зміни, а починати необхідно зі себе.

Марта Верхомій, студентка першого курсу Інституту права, психології та інноваційної освіти:
«Він відокремлює нашу мову від російської»

Мені до вподоби не всі зміни: наприклад, не подобається «проєкт», «траєкторія». А подобається, що ввели менше дефісів, адже на ЗНО з цим було складно. Також подобається, що зберігають букву «ґ», бо це родзинка української мови. Добре, що ввели фемінітиви. Новий правопис відокремлює нашу мову від російської й інших слов’янських мов. Але не всі хочуть звикати до змін і вивчати їх. Я доволі часто виправляю друзів. Важливо принаймні старатися говорити й писати відповідно до нового українського правопису, оскільки краще спілкуватися з грамотною й обізнаною людиною, яка знає рідну мову.

Олена Мушинська, студентка четвертого курсу факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка:
«Подобаються фемінітиви»

Найулюбленіша частина нового правопису для мене є фемінітиви. Дотримуюся правопису і в розмовній мові, і в журналістських матеріалах. Стараюся розмовляти літературною мовою, але несвідомо вживаю галицькі діалектизми. Часто використовую російські слова в контексті, суржик і помічаю, що така форма спілкування є модною серед молодого покоління. Суржиком говорити ненормально. Щодо діалектизмів, це навпаки – позитивне емоційне забарвлення мови. Звертаю увагу на очевидні помилки в листуванні, наприклад, «будь-ласка» замість «будь ласка».

Олена Мушинська, студентка четвертого курсу факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка Яна Турбал, студентка першого курсу Інституту права, психології та інноваційної освіти Анастасія Жук, студентка другого курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Марта Верхомій, студентка першого курсу Інституту права, психології та інноваційної освіти