Як психологи працюють під час війни: в ІППО відбулася міжнародна студентська онлайн-конференція

Ірина Крамар, студентка третього курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-конференції

До заходу, який організувала кафедра теоретичної та практичної психології Інституту права, психології та інноваційної освіти, активно долучилися студенти-психологи різних університетів: Львівської політехніки, Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Ужгородського національного університету, Національного університету «Запорізька політехніка», Ізмаїльського національного гуманітарного університету, Львівського державного університету внутрішніх справ, Інституту управління, психології та безпеки, Університету Вроцлава (Польща). Близько 80 студентів надіслали тези, а загалом у конференції взяли участь понад 100 осіб. Наш університет представили п’ятнадцять учасників.

Відкрила конференцію завідувачка кафедри теоретичної і практичної психології Львівської політехніки Ірина Сняданко, яка акцентувала увагу присутніх на труднощах роботи психолога сьогодні, тобто під час війни.

— Тема конференції зумовлена ситуацією в країні, адже ми живемо в умовах війни, тобто війна різним чином стосується кожного з нас. І це потрібно проговорювати. Війна дає нам, психологам, велике поле для досліджень. Варто розуміти, що психолог працює у різних напрямах. Зараз наші студенти вчаться працювати з військовими, підбирати різні методи цього, допомагати їм давати раду зі стресом, — наголосила Ірина Сняданко.

Магістрантка Львівської політехніки Діана-Марія Ціалковська представила презентацію «Психологічні ресурси подолання стресу в умовах війни». Продовженням доповіді стало обговорення значення психологічного здоров’я, благополуччя для особистості, важливості використання внутрішніх ресурсів для людини в умовах війни, аналізу наукового внеску закордонних науковців, копінг-стратегії (тобто способів психологічної діяльності та поведінки, що виробляються свідомо, і спрямовані на подолання стресових та важких побутових ситуацій).

Студент Львівської політехніки, який також навчається в університеті Вроцлава, Павло Маленчак ознайомив учасників з психологічною службою системи освіти в час війни. Доповідач підготував презентацію англійською мовою та коротко розказав про Вроцлавський університет, а також ознайомив зацікавлених з програмою «Еразмус плюс».

Експерт з психологічної підтримки, представник Данської ради у справах біженців Степан Пасічник поділився надзвичайно корисною інформацією у презентації «Особливості психосоціальної допомоги в контексті гуманітарної діяльності в умовах війни». Він розказував про важкі концепції у сфері психічного здоров’я і психосоціальної підтримки (ПЗПСП).

— ПЗПСП, — пояснює експерт, — комплексний термін для позначення дії у сфері психічного здоров’я та психосоціальних інтервенцій, який враховує будь-яку допомогу, спрямовану на захист та підтримку психічного здоров’я людей, покращення їхнього психосоціального благополуччя та лікування психічних захворювань.

Доповідач також порушив важливу на сьогодні тему — особливості психологічної допомоги у контексті воєнної агресії.

Софія Гриб, студентка Львівської політехніки, висвітлила цікаву та важливу тему «Соціально-психологічні чинники схильності особистості до альтруїзму в умовах війни». Вона розповіла, з якими проблемами тепер звертаються найчастіше до психологів і про відчуття клієнтів після надання їм психологічної допомоги.

«У війну ця професія надзвичайно важлива — як в умовно безпечних містах, так в на фронті», — зауважила Софія і додала, що для консультування в активну фазу війни психологові самому треба прийняти всі страхи і хвилювання, адже в цих умовах це норма, тому він мусить бути стресостійким. Не варто забувати, що для нормального життя та ефективної роботи кожному потрібно приділяти увагу власному психологічному стану.

Усі присутні активно спілкувалися між собою, жваво обговорювали запропоновані теми та ставили одні одним запитання..

Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції