Як карантин впливає на студентське життя

Дмитро Мазепа, студент другого курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО
Герб Львівської політехніки

Від часу оголошення карантину в Україні більшість студентів перебувають у своїх домівках. Вони місяцями не бачили одногрупників, звиклої аудиторії, в якій навчалися. Дім став не лише місцем, де можна відпочити, а також тимчасовим університетом, де провадяться онлайн-заняття. Під час спілкування зі спудеями Львівської політехніки стало зрозуміло, що карантин кардинально змінив як стиль, так і графік їхнього повсякденного життя. Тепер не потрібно вранці вставати і збиратися в університет, адже для того, щоб потрапити на навчання, достатньо увімкнути свій смартфон або ж комп’ютер.

Перебуваючи на карантині, студенти мають доволі вільного часу. Багато з них використовують його з користю для свого здоров’я: бігають та роблять ранкову зарядку, оскільки під час звичайного навчання у них завжди бракувало на це часу. Це можемо назвати одним із позитивних моментів перебування студентства на карантині.

Скоро літо і, мабуть, кожен захоче кудись поїхати на відпочинок. Частина студентів розповідає, що, перебуваючи на карантині і навчаючись онлайн, їм вдалося влаштуватися на роботу, покращити своє матеріальне становище. Карантин у певних моментах створив для них простір для навчання та заробітку.

Найбільш негативним моментом під час карантину студенти вважають те, що змушені багато часу перебувати вдома, обмежувати себе від живого спілкування із друзями та одногрупниками, оскільки привикли до активного соціального життя. Багато з них сумує за веселим студентським життям, яке проходило в гуртожитку. Інші ж, незважаючи на щільний графік навчального процесу, сумують за часом, проведеним із друзями на перервах між парами.

Про своє життя під час карантину студентка 4 курсу Інституту права та психології Львівської політехніки Анна зазначила: «Живу далі й розумію, що нічого не можу змінити. Намагаюся керувати своїм життям незалежно від обставин. Знайшла способи працювати й навчатися дистанційно. Навчилася розв’язувати важливі справи онлайн. Єдине, з чим не можу до кінця змиритися, – довга розлука з друзями, які живуть далеко. Карантин ускладнив можливість зустрічей, тому спілкуємося лише онлайн».

Отже, важливо зрозуміти те, що всі карантинні обмеження – це явище тимчасове і згодом ми повернемося до звиклого способу життя. А тому, заради нашого здоров’я та здоров’я наших рідних нам потрібно дотримуватися карантинних норм, і найголовніше не падати духом та завжди пам’ятати, що рано чи пізно пандемія мине.