Як адаптуватися до життя в гуртожитку? Студенти Львівської політехніки поділилися порадами

Людмила Іванишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Невдовзі вересень, а це означає, що скоро першокурсники почнуть заселятися в гуртожитки. Тож старшокурсники поділилися досвідом, порадами, розповіли, як легко адаптуватися до життя в гуртожитку.

— Уже другий рік я проживаю в 17-му гуртожитку Львівської політехніки, який розташований не в студмістечку. Але проблем з добиранням у мене не виникало, адже поруч є трамвайна зупинка, і за 10–15 хвилин я вже біля навчальних корпусів. Я не зі Львова, і мені було дуже корисно налагодити спілкування. Мені допомогли чати, які є в кожному гуртожитку, всі одне одному допомагають, і так легше адаптуватися, що й раджу першокурсникам: знайомтесь із сусідами по кімнаті та в гуртожитку. Найкраще гарно облаштувати собі кімнату. Потрібно звернутися до коменданта, якщо ви плануєте поставити додаткові полиці. Що ж до гірлянд, то варто використовувати на батарейках, щоб не перевантажувати електросистеми, — зазначила студентка Львівської політехніки Вікторія Монастирлій.

Про гуртожитки у студмістечку, а також про те, які речі зі собою краще взяти та які системи працюють у гуртожитках Львівської політехніки, розповіла Оксана Терещенко:

— Я проживаю в гуртожитку, який розташований у студмістечку, що дуже зручно, адже все поруч. У нашому гуртожитку є блочні системи та звичайні. Блочні — це на дві кімнати, які розрахована на сім осіб. Є окремий туалет та ванні кімнати. А звичайні — це коли туалети та ванни одні на поверх. Не варто зі собою брати надто багато речей, адже місця не так багато. Ось список необхідного: переноска, гумове та домашнє взуття, засоби гігієни й кошичок для них — коли будете йти в душ, то з кошиком набагато легше все це донести до ванної кімнати. Також постіль, фен, каструля та сковорідка, віник і швабра, засіб проти тарганів, рушник, переноска, чайник, ковдра й аптечка.

Часто у студентів виникають питання стосовно одягу, чи досить місця для вбрання на два сезони, чи варто брати зі собою всі речі, щоб пізніше не перейматися їх транспортуванням, і куди їхати, щоб подати документи та оплатити проживання. Про все це поділилася студентка Вікторія Гола:

— З одягу найкраще брати на сезон, а не везти все одразу. Заселення зазвичай наприкінці серпня, і до жовтня-листопада ще не потрібні зимові речі, як-от куртка, теплий одяг, черевики і так далі… Все це вже краще привезти за місяць-два й одразу завезти додому літні речі, які взимку лише забиратимуть місце. А якщо потрібно щось терміново, то завжди можна скористатися поштою. Паспортний стіл і бухгалтерія гуртожитку розташована в 7-му корпусі, та як будете туди їхати, не забутьте перевірити всі документи та їхні копії.

Деякі процедури заселення бувають важкі або довгі, іноді через брак досвіду вступники не знають, які речі потрібні в побуті саме в гуртожитку. Але завдяки порадам старшокурсників багатьох проблем можна уникнути й легше адаптуватися до нового етапу.