Випускниця ІКНІ Ольга Сівець: «IT — це не про великі зарплати, а про великі можливості»

Діана Волченська, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі у Львівській політехніці

30 вересня у межах проєкту «Запитай випускника» в Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася зустріч третьокурсників кафедри програмного забезпечення з випускницею Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Ольгою Сівець, яка тепер працює інженеркою із забезпечення якості компанії Euristiq. Вона завітала на рідну кафедру для того, щоб розповісти студентам про свій життєвий шлях, поділитися набутим досвідом і надихнути молодь на нові звершення.

Свій виступ гостя розпочала з розповіді про те, як саме вона долучилася до сфери IT. Ольга поділилася, що завжди мріяла стати акторкою, однак батьки переконали її піти в галузь інформаційних технологій через високу оплату праці.

Випускниця переконана, що IT-сфера є визначною для української економіки з кількох причин. По-перше, IT-галузь дає змогу багато донатити на потреби Збройних сил України. А по-друге, якби IT-сфера не була досить розвиненою в нашій країні та й загалом, то українці не мали б таких військових технологій, які нині допомагають військовим нищити ворога та звільняти окуповані території. Отож, за словами Ольги, обираючи сферу IT, студенти можуть не лише добре заробляти, а й безпосередньо долучатися до розвитку держави.

Ольга Сівець розповіла студентам про свої університетські роки у Львові, зокрема про враження, яке на неї свого часу справила Львівська політехніка. На її думку, навчання в університеті — це не лише про академічне зростання чи здобуття професійних знань, а й про духовний розвиток. Вона порадила молоді щонайраніше почати досліджувати себе та свої інтереси, поліпшувати навички комунікації, таймменеджменту, тимбілдингу та рухатись у тому напрямі, який їм цікавий.

— Зараз найкращий час пізнати себе, свої сильні та слабкі сторони, а також те, які можливості ви можете використати, тому що університет дає вам ці можливості, — запевнила гостя.

Випускниця також наголосила на важливості заводити різноманітні знайомства та бути ініціативними, оскільки у майбутньому корисні зв’язки можуть допомогти з працевлаштуванням і побудовою кар’єри. За словами Ольги, нетворкінг у Львівський політехніці критично важливий не лише на етапі пошуку нових друзів і однодумців в університетському середовищі, а й на етапі просування у сфері IT. Нерідко викладачі помічають здібних студентів і запрошують працювати у престижні фірми.

— Що раніше ви почнете набувати досвіду в цій справі, то вища буде ваша цінність і затребуваність на ринку, — зазначила Ольга.

Гостя поділилася багатим досвідом працевлаштування: свій кар’єрний шлях вона починала з адміністраторки таксі в аеропорту та продавчині книжок у «Видавництві Старого Лева», також була волонтеркою. Пізніше Ольга вела IT-курси для бійців АТО на базі університету та приватні курси, а ще працювала при Львівській політехніці на рідній кафедрі асистенткою викладача. Розповідаючи про свій перший досвід роботи, вона зауважила:

— Я вважаю, що жодна робота — це не соромно. Всі колись із чогось починають, це абсолютно нормально. Головне — почати. Перший крок завжди найважчий, на нього потрібно наважитися.

Ось уже п’ять з половиною років випускниця працює в компанії Euristiq у напрямі аутстафінгу. Гостя представила студентам кілька своїх проєктів і розповіла про кожен з них. Нині Ольга працює на британський інвестиційний фонд і розробляє власний продукт для внутрішнього застосування. Вона щиро пишається своїм проєктом і задоволена умовами праці та робочим середовищем.

Підсумовуючи свою розповідь, Ольга Сірець закликала студентів шукати своє покликання і не боятися припускатися помилок, оскільки в будь-якій ситуації можна навчитися чогось корисного й набути цінного досвіду. Гостя побажала успіхів у починаннях і відповіла на запитання всіх охочих.

Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці