Викладачі катедри української мови пройшли стажування в Інституті Великого князівства Литовського

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото зі стажування в Інституті Великого князівства Литовського

Українські науковці з катедри української мови Національного університету «Львівська політехніка» Оксана Микитюк (доцент), Мирослава Гнатюк (старший викладач) та заочно Лілія Харчук (старший викладач) від 27 вересня до 4 жовтня 2021 року пройшли освітньо-наукове стажування на тему «Особливості навчально-наукової роботи в Інституті Великого князівства Литовського». Місце проведення стажування – Інститут Великого князівства Литовського (Каунас, Литва). Науковим керівником стажування був директор Інституту Рустіс Камунтавічюс, Phd., доцент кафедри історії (Центр Чеслава Мілоша в Університеті Вітовта Великого).

Викладачі катедри української мови ознайомилися з напрямами наукової роботи Інституту, опанували основи викладання публічних лекцій та методику пропагування спадщини Великого князівства Литовського. Цінним був досвід з практики рецензування академічних та навчальних видань.

Особливо важливим було опанування методики підготовки до публікації науково-популярного видання Рустіса Камунтавічюса «Гудійос історія / Балтарусійос історія», яке написано за принципом «Як це було насправді?». На круглому столі, присвяченому цьому виданню, було обговорено спосіб висвітлення матеріалу, зокрема: реальні, архівні, історичні факти подавати метафоричною, легкою, доступною мовою. З’ясовано, як репрезентувати державні відносини через зіставлення минулого сусідніх народів та вивчати на основі цього вплив на власну ідентичність.

Продовженням наукової дискусії за участю Оксани Микитюк та Мирослави Гнатюк і дослідників з Польщі, Литви та Білорусі (Томаш Блащак, Ірина Матіаш, Дорота Міхалюк) стала постать Івана Красковського, який провадив міжнародну політику часів УНР. Час змін, великих конфліктів, побудови нових держав стало цікавим напрямом наративу і сприяло заповненню білих плям в історії України, Білорусі та Литви.

Учасники стажування взяли участь у роботі наукової панелі «Білоруський вектор у мовознавчих практиках українських лінгвістів».

Викладачі катедри української мови щиро дякують науковому керівникові Рустісу Камунтавічюсу та керівництву Інституту Великого князівства Литовського (Каунас, Литва) за цінний досвід міжнародного освітньо-наукового стажування.

Фото зі стажування в Інституті Великого князівства Литовського Фото зі стажування в Інституті Великого князівства Литовського Фото зі стажування в Інституті Великого князівства Литовського Фото зі стажування в Інституті Великого князівства Литовського