Викладачі кафедри ТБСФБ пройшли стажування в Опольському університеті та відвідали конгрес

Кафедра технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології
Фото зі стажування в Польщі

22–26 травня 2023 року відбулося стажування викладачів кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки в Опольському університеті (м. Ополе, Польща).

Під час візиту до Інституту хімії польського університету науково-педагогічні працівники кафедри ТБСФБ – завідувачка кафедри Віра Лубенець, професорка Вікторія Гавриляк і доцентки Ірина Губицька, Лілія Болібрух, Діана Баранович та Вероніка Червецова – зустрілися з директором інституту професором Пьотром Вєчореком і професором кафедри фізичної хімії та молекулярного моделювання Теобалдом Купкою, які ознайомили присутніх з лабораторіями та обладнанням інституту.

Також під час зустрічей було обговорено питання реалізації спільних освітніх і наукових проєктів, можливості проведення наукових досліджень співробітниками кафедри та перспективи подальшої співпраці. Крім того, викладачі кафедри ТБСФБ взяли участь у проведенні наукових досліджень щодо визначення структури сполук синтетичного та природного походження.

Приємним бонусом у рамках наукового стажування в Опольському університеті для Віри Лубенець, Ірини Губицької, Вікторії Гавриляк, а також для доцентки кафедри ТБСФБ Роксолани Конечної стало запрошення організатора та участь 23–24 травня у щорічному PHARM Connect Congress 2023, який об’єднав провідних світових виробників фармацевтичної продукції, дистриб’юторів та науковців.

У рамках конгресу представниці Львівської політехніки мали можливість відвідати з екскурсією фармацевтичне підприємство SANDOZ компанії NOVARTIS, яка є транснаціональною фармацевтичною корпорацією, другою за величиною у світі, а також другим за розмірами ринкової частки в Європі виробником фармацевтичних препаратів.

Під час екскурсії викладачі кафедри ТБСФБ ознайомилися з виробничими лініями таблеткування та пакування фармацевтичних препаратів, а також із контролем якості продукції відповідно до вимог GMP.

У перший день роботи PHARM Connect Congress 2023 зі вступною лекцією про використання інформаційних технологій для покращення життєвого циклу фармацевтичного продукту виступив доктор Крістоф Хервіг, професор біохімічної інженерії Віденського технологічного університету. Також цікавою та інформативною була кейс-презентація доктора Моріца Першейда (старшого дослідника LGC – Standart) щодо практичних аспектів побудови стратегії, аутсорсингу й управління ризиками у фармацевтичному виробництві.

Особлива увага учасників конгресу була зосереджена на виступі директора корпорації АРТЕРІУМ ЛТД (м. Київ) Сергія Сура, який поділився досвідом роботи під час повномасштабної війни в Україні та наголосив на викликах, що стоять перед фармацевтами сьогодні та в найближчій перспективі. Учасники конгресу були вражені й зворушені інформацією про масштаби руйнувань, втрати ланцюгів постачання сировини і продукції та, найболючіше, про втрати співробітників. Завершення доповіді супроводжували оплески залу і слова підтримки Україні.

У рамках роботи конгресу працювала виставка, на якій було показано найновіші розробки провідних світових фармацевтичних виробників. Особливу увагу привернув стенд компанії Cargo – partner, яка займається дистрибуцією фармацевтичної продукції, що особливо актуально, позаяк співробітники кафедри ТБСФБ зараз працюють над реалізацією проєкту напряму Жан Моне GoodPharma, який пов’язаний з ознайомленням та імплементацією європейських норм дистрибуції лікарських препаратів та їхньої логістики у вітчизняну практику.

Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі