Викладач катедри УМ взяв участь у круглому столі щодо дослідження творчої спадщини Евгена Маланюка

Катедра української мови Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-конференції

29 вересня 2022 року відбувся круглий стіл, присвячений 20-й річниці виходу у світ книжки Леоніда Куценка «Dominus Маланюк: тло і постать». Захід організувала катедра української філології та журналістики Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. Голова оргкомітету науково-практичної конференції (форма «круглий стіл») – професор Григорій Клочек.

Темами для розмови стали:

  • Монографія Леоніда Куценко як приклад системного дослідження життя і творчості письменника.
  • Ефективність біографічного методу в дослідженні життя і творчості Маланюка.
  • «Dominus Маланюк…» як приклад літературознавчого дослідження з «людським обличчям».
  • Методологічні та методичні уроки Леоніда Куценка.
  • Оксана Пахльовська: «Голос Маланюка сьогодні долинає до нас як позивні з космосу – чуємо сигнали, але не вміємо їх розшифрувати» (2012 р.). Чи з того часу, як були написані ці слова, ми вже навчилися розкодовувати «сигнали» Маланюка?

У доповіді «Евген Маланюк. Перші повоєнні роки: світоглядний дискурс» доцент катедри української мови Національного університету «Львівська політехніка» Ігор Василишин зазначив: «Праця Леоніда Куценка «Dominus Маланюк: тло і постать» є фундаментальним дослідженням життєпису й творчої спадщини Евгена Маланюка, що окреслила напрямки маланюкознавчих студій та сприяла комплексному підходу до вивчення не лише його творчости, але й націє- та державотворчих, філософських, етнокультурних, історіософських поглядів митця». Проаналізувавши повоєнну лірику митця, доповідач підкреслив: «Протистояння негативним явищам епохи ціною духового стоїцизму, морального виклику і мистецького двобою склало основу лірико-філософської поезії Е. Маланюка повоєнних років».

Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції