«Все розпочиналось як хобі»: інтерв’ю з Ігорем Федорівим до Дня фотографа

Оксана Гордійчук, група зв’язків з випускниками
Ігор Федорів

195 років тому французький фотограф Жозеф Ньєпс намастив на металеву пластину тонкий шар асфальту і виставив її на сонці в камері-обскурі. Завдяки цьому він отримав перше у світі «відображення видимого». Фотографію, яка йменується «Вид з вікна», Жозеф Ньєпс знімав майже вісім годин. І саме вона стала початком світового фотографічного мистецтва.

Сьогодні фотографія стала масовим захопленням. До того ж розвиток технологій призвів до того, що, навіть кожен, хто має смартфон, може відчути себе фотографом. Сьогодні ми вже не чекаємо, коли вилетить «пташка» з громіздкого апарату, а знайти для себе роботу фотографи можуть у найрізноманітніших сферах діяльності. Професія фотографа для більшості людей видається простою, але є в ній є щось незвичайне та особливе.

Ігор Федорів вивчав «Телекомунікації» у Львівській політехніці й навіть гадки не мав, що фотографія стане його основною роботою. Сьогодні він є багаторічним офіційним фотографом Lviv Fashion Week, співпрацює з багатьма місцевими та загальноукраїнськими ґлянцями, є постійним фотографом журналу «РІА Львів», а також організатором численних майстер-класів для фотографів та професіоналів у фотоіндустрії. В інтерв’ю, спеціально до Дня фотографа, Ігор поділився з нами особливостями цієї професії.

– Коли Ви вперше зацікавилися мистецтвом фотографії? Як захоплення перетворилося у професію?

– Все розпочалось як хобі, понад 15 років тому, з купівлі першого фотоапарату. Тоді були перші комерційні замовлення, які досить довго поєднував з основною роботою. Але через певний час, коли довелось обирати щось одне, – зрозумів, що фотографія у пріоритеті.

– У якому жанрі працюєте зараз?

– За весь час заняття фотографією я неодноразово змінював основний жанр, в якому працюю. Від репортажної фотографії, весільної до студійної та рекламної, в яких здебільшого й працюю зараз. Як хобі продовжую займатись пейзажною та тревел-фотографією.

– Коли розпочали викладати у Школі фотографії імені Дієґо Марадони? Чому саме така назва? Які курси викладаєте?

– Приєднався до їхньої команди 5 років тому. На початку викладав курс студійної фотографії. Зараз, окрім напрямку студійної зйомки, проводжу більшість занять базового рівня, а також веду наш новий курс для досвідченіших фотографів, які хочуть підняти свій рівень. До речі, багато хто запитує, чому саме така назва фотошколи (усміхається). Існує легенда, що колись маленький аргентинський хлопчик Дієґо Армандо Марадона мріяв фотографувати, але у нього не було грошей на камеру. Тому він пішов грати у футбол, аби заробити собі на фотоапарат. Геній Марадона знайшов себе у футболі, а його місце у фотографії наразі вільне. Тож будемо прагнути осягнути у цій справі усіх охочих – бути такими ж, як Дієґо у футболі. Він – наш натхненник.

– Хто зі світових та українських знаменитостей мистецтва фотографії Вам найбільше до вподоби?

– Я стежу за багатьма фотографами, як за класиками, так і за новими іменами, тому список міг би дати дуже довгий. Назву кількох, дуже різних: Елен фон Унверт, Петер Ліндберг, Девід ЛаШапель; з українських назву Марту Сірко, Тараса Бичко – вони львів’яни, до речі.

– Яку зйомку наразі вважаєте найцікавішою?

– Було багато і цікавих, і складних, і особливих зйомок. Але всі ці три епітети одночасно стосуються однієї зйомки, коли потрібно було прокидатись ще вдосвіта й підійматись на вершину Вухатого Каменя за одним з найгарніших світанків, які доводилось бачити.

– Ваш особистий рейтинг «ТОП-5 локацій у Львові для фотосесій».

– Львів багатий на локації, але хочеться бути хоч трішки оригінальним. Тому поряд з «класичними» назву кілька цікавих локацій:

  • Вірменський дворик (багата фактура стін та гарне світло);
  • Італійський дворик (класична архітектура та м’яке тепле світло, яке відбивається від стін);
  • Технопарк ЛЗТА на перетині вулиць Федьковича та Смаль-Стоцького (сучасна архітектура та гарне подвір’я з багатьма локаціями);
  • бібліотека УКУ (особливо тераса на другому поверсі);
  • БЦ «Фізмат» на вул. Проф. Буйка (також сучасна архітектура та гарні графіті).

Рубрика: поради

– Пам’ятайте, що найяскравіші спогади у нашому житті залишаються саме зі студентських років. Серед моїх – походи в гори, стрибок з парашутом. І все це я здійснив разом з одногрупниками, з якими підтримую дружбу донині, й щиро цьому радію.

Також передаю пораду, яку сам отримав на початку фотокар’єри – актуальна вона буде не лише фотографам-початківцям. Уявіть організування своїх перших зйомок так, ніби ви вже є професіоналом. Залежно від жанру ви можете, наприклад, залучити команду (візажиста, модель, стиліста), попередньо підібрати локацію, продумати аксесуари, визначитися з часом зйомки, тобто провести підготовку, а не лише імпровізувати.

Примітка авторів. 12 липня відзначають День фотографа – свято, покликане, аби вітати й підтримувати усіх, хто бачить наш світ особливо красивим і пишається своєю причетністю до одного з найбільш креативних свят. Ми, зі свого боку, бажаємо і професійним фотографам, і початківцям безмежного творчого натхнення, ідей та чудових моментів життя в об’єктивах їхніх фотокамер.

Ігор Федорів Ігор Федорів Ігор Федорів