Професор Володимир Стасенко: у цифровий інклюзії треба керуватися принципами універсального дизайну

За матеріалами сайту НВ
Професор Володимир Стасенко

Роль технологій у соціальній інтеграції людей з розладами спектру аутизму та порушеннями мовлення, проблеми розвитку соціального підприємництва, приклади успішної колаборації соціально відповідального бізнесу з громадськими організаціями та державними структурами в галузі освіти та соціальної опіки — ці та інші актуальні питання цифрової інклюзії обговорюються на регулярних зустрічах нової комунікаційної платформи «Цифрова інклюзія», ініційованої компанією «Хуавей Україна».

Університетська спільнота не лише є учасником інклюзивного освітнього процесу, а й бере участь у створенні інноваційних рішень, які не тільки покращують доступність цифрового середовища для людей з ООП, але й підвищують якість їхнього життя.

Важливу роль у цифровий інклюзії відіграє залучення експертів різних сфер, не лише в сфері освіти, технологій, а й мистецтва. Володимир Стасенко, професор Національного університету «Львівська політехніка» та Львівської національної академії мистецтв підкреслив, що для цифрової інклюзії необхідно керуватися принципами універсального дизайну:

– Довгий час я займаюся проблемами інклюзії та універсального дизайну, маючи в співавторстві п’ять патентів, спрямованих на навчання людей з порушеннями зору та незрячих людей. І хоча сфера моїх інтересів – ефективне донесення візуальної інформації для цієї аудиторії, мій досвід в може бути цікавий і для соціальної інтеграції людей з розладами спектру аутизму та порушеннями мовлення.