Четвертокурсник ІКТА Львівської політехніки Володимир Соколовський: «ФРІ+» – меж для діяльності не існує

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Володимир Соколовський

Ефективно, динамічно і корисно – так провадять свою діяльність активісти громадської організації «Фундація регіональних ініціатив Плюс» («ФРІ»). Коло зацікавлень та зацікавлених цією спільнотою молодих та енергійних людей невпинно зростає. Зараз організація працює вже у восьми напрямах, охоплюючи зокрема освітню, міжнародну, благодійницьку, правову, мистецьку та інші сфери.

– Зараз до нашого осередку входить вісімдесят учасників та сорок рекрутів, які ще проходять випробування для того, щоб долучитися до нашої команди. Ми запровадили трирівневий вступ у «ФРІ Plus»: передовсім новачки мусять долучитися до реалізації трьох проектів чи втілити в життя один власний; друге випробування – пройти тест на знання статуту, за яким працює організація, і третій етап – співбесіда. Такий відбір має подвійну користь: ті, що хочуть працювати з «ФРІ Plus», одразу можуть зрозуміти, з чим матимуть справу, які вимоги, а ми маємо змогу відбирати найдієвіших претендентів, – наголосив очільник ВМГО «ФРІ Plus» четвертокурсник Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології Володимир Соколовський.

Вже від початку року «фрішники» встигли організувати і провести багато цікавого. Нещодавно зібрали на великий зимовий табір Psychology Skills Camp у карпатському селі Яворів на Івано-Франківщині сорок учасників зі всієї України. Впродовж чотирьох днів проводили різні тренінги на тему психології, допомагали визначатися з цілями та навчали працювати в команді.

– У нашій практиці це був перший зимовий табір, бо раніше завжди проводили лише влітку. Тож для нас, організаторів, було цікаво отримати такий досвід. Заплановане таборування вимагало додаткових умов: враховувати фізичну підготовку учасників, оскільки до місця дислокації треба було пройти певну відстань; холодну і засніжену погоду. Та все вдалося і учасники були дуже задоволені. Загалом зголосилося аж 380 охочих, та ми мусили відібрати лише 40 учасників. Основним критерієм відбору була мотивація та стосунок до психології, щоб люди мали зацікавлення дізнатися щось нове, а не просто поїхати в Карпати, – зазначив Володимир.

А з 20 до 24 лютого активісти «ФРІ Plus» уже вп’яте покликали всіх на всеукраїнську акцію донорства крові – «Допомогти може кожен». За два роки проекту до акцій організації долучилися 1600 донорів. Як наголосив Володимир, якщо ще врахувати, що одна здача крові може врятувати три життя, то стає зрозумілим справжній масштаб акції.

Нещодавно Володимир Соколовський як голова організації брав участь у міжнародному освітньому проекті Study tours to Poland у Польщі. З 4 до 11 лютого він побував у Вроцлаві та Варшаві на спеціальній зустрічі лідерів громадських організацій з України, Білорусі, Молдови та Росії задля налагодження тіснішої співпраці та розвитку лідерських якостей.

– Ця зустріч передовсім була націлена на те, щоб молодь налагодила співпрацю, в спілкуванні позбулася стереотипів і, звичайно, дізналася про нові можливості для розвитку організацій на прикладі роботи в Польщі. Минулого року в рамках цього проекту я вже їздив до Любліна. Нам розповідали як розвивається місто, ознайомлювали з напрацьованою системою самоврядування, видачею коштів для громадських організацій, демонстрували як ефективно співпрацюють громадські організації з бізнесом. І це справді був цікавий досвід. Особливо корисними ці знання стали, коли невдовзі й у Львові почала працювати схожа система громадського бюджетування, коли кожен має можливість написати власний соціальний проект задля вирішення тієї чи іншої проблеми в місті, подати його на розгляд міськради та після затвердження, за рахунок міського бюджету, реалізувати його. Я теж подавав свій проект створення молодіжного центру у Львові, де могла б комунікувати молодь усього міста, громадські організації. Хоча його й не обрали для реалізації, я здобув цікавий досвід, зрозумів, що варто вдосконалити в цьому задумі, аби колись реалізувати, – поділився думками мій співрозмовник.

Продовжують свою діяльність активісти і в освітній сфері. Впродовж усього березня «ФРІ Plus» для тих, хто переконаний, що навчатися треба завжди і всюди, готуються проводити цілий місяць заходи щодо неформальної освіти на різні теми: визначення цілей, досягнення їх, розвиток потенціалу, лідерства та комунікацій, конфліктний менеджмент, громадська діяльність.

Окремо осередок співпрацює з молодіжною контактною групою, створеною за підтримки ОБСЄ.

– Працюємо над проектом Ukrainian bridge, який має на меті перезнайомити між собою якомога більше молоді, щоб могли спілкуватися, їздити один до одного в гості. Так зміцнюємо зв’язки між областями України. Днями поїдемо в місто Покровськ на Донеччині, де відбуватиметься Східний освітній форум, що стане місцем зустрічі 250 фахівців у сфері освіти і науки, народних депутатів, урядовців, представників влади різного рівня. Вони обговорять реформи освіти, програми підтримки талановитої молоді та педагогів, інноваційних шляхів розвитку східних областей, – додав Володимир.

Володимир Соколовський Володимир Соколовський учасники проекту Study tours to Poland у Польщі Володимир Соколовський учасники проекту Study tours to Poland у Польщі