Випускник Львівської політехніки Віталій Макар: «З часом розумієш, що практичні заняття мали дуже важливе значення»

Група зв’язків з випускниками Львівської політехніки
Віталій Макар

У процесі навчання студенти замислюються про майбутнє: хтось точно знає, як планувати своє життя і що робити в обраній сфері, а хтось – сумнівається, в який напрямок піде професійне життя. Саме тоді у них часто виникає бажання дізнатися цікаві історії успіху, які хочеться наслідувати. Так було створено концепцію серії розмов «Запитай випускника». Аби зрозуміти свої сильні сторони та зони розвитку, а головне – повірити у потенціал, студенти кафедри будівельного виробництва запитали у випускника про все, що цікавить. Віталій Макар навчався за спеціальністю «Технологія будівельних конструкцій, виробів і матеріалів», а сьогодні працює у фірмі CHRYSO POLSKA SP.Z O.O (філія CHRYSO FRANCE у Варшаві), яка спеціалізується на виробництві добавок до цементів, розчинів, бетонів.

– Що саме вплинуло колись на Ваш вибір спеціальності?

– А що впливає на будь-який вибір у нашому житті? Так само і на вибір професії, звичайно, найперше, це наше оточення, інформація, яку ми отримуємо з різних джерел, якій довіряємо. Також специфіка наших вподобань. Тому, відповідаючи на питання, це – люди, думка яких була авторитетною для мене. Вони спонукали мене зацікавитись глибше цією професією.

Пізніше, коли настав час вибирати конкретнішу спеціальність передусім на вибір вплинули викладачі кафедри, які змогли зацікавити, показати потенціал і перспективи обраної сфери (зокрема, Соболь Христина Степанівна та Марків Тарас Євгенович). Спеціальність дає дуже широкий спектр для власного розвитку, знайти нішу, яка тобі до вподоби.

Загалом маю багато хороших спогадів зі студентських років. Завжди з теплом згадую людей, спілкування з якими вплинуло на мій світогляд, на мій подальший шлях. Багато різних історій можна пригадати. З часом розумієш, що практичні заняття мали дуже важливе значення – виїзди на заводи, важливі будівельні об’єкти, заняття в університетській лабораторії.

– Багато хто з фахівців цивільної інженерії та будівництва стверджує, що це – спеціальність майбутнього. Чи погоджуєтеся з цим твердженням?

– Тепер це – одна з найголовніших спеціальностей. І точно залишиться такою на дуже далеке майбутнє. Розвиток науки, технологій і зміни у вимогах суспільства дає майже безмежний потенціал для розвитку і задоволення потреб ринку.

– Яку мету сповідують працівники цієї професії?

– Вона охоплює кілька різних напрямків: задоволення потреб ринку, пропозиція нових альтернативних досконалих розв’язків. Тому така спеціальність тісно пов’язана з розвитком технологій і науки.

– Якими якостями повинен володіти середньостатистичний працівник?

– Старанність і бажання розвиватись. Сумлінний підхід до виконання поставлених завдань. Відкритість до поглиблення своїх знань. Здобування нового досвіду і навичок, що дозволить невпинно розвиватись. Тому один з дуже важливих елементів – знання іноземних мов, найперше, англійської, що дозволяє розширити власні можливості.

– Який проєкт можете назвати № 1 у вашій практиці?

– Зважаючи на те, що спеціалізація моєї фірми – це виробництво добавок до цементів, розчинів, бетонів, то наша діяльність тісно пов’язана з великою різноманітністю сфер будівельної індустрії. Від виробництва будівельних елементів різними способами до будівництва величезних інфраструктурних об’єктів – мостів, стадіонів, хмарочосів, морських дамб, бетонних доріг тощо. Наше завдання – надання будівельним матеріалам властивостей, які забезпечать довговічне функціонування цих об’єктів в умовах їх експлуатування, стійкості до чинників, які можуть скоротити довговічність цих споруд. Цікавих проєктів дуже багато. І ми лише частина великої групи спеціалістів, які працюють над тим чи іншим проєктом. Один з найцікавіших – це проєктування, так званого, підводного бетону для хвилеріза в Балтійському морі (місто Ґдиня). З допомогою наших добавок нам вдалося розробити склад бетонної суміші, яка забезпечувала 8-годинну роботу без втрати рухливості бетонної суміші, бетонування безпосередньо у відкритому морі, стійкість до впливу морської води та впливу від’ємних температур на елементи конструкції, що залишились над поверхнею води.

– Якщо порівняти вітчизняні наукові досягнення в цій галузі із закордонними: хто виграє?

– Безперечно у Європейському Союзі є набагато більші можливості, а відповідно і потреби для розвитку нових рішень, нових технологій.

– Можливо поєднувати навчання і роботу?

– Думаю, що так. Це може дати змогу зосередитись на здобутті найбільш необхідних навичок. Найголовніше – продовжувати вчитись вже після закінчення навчання в університеті!

Тому працюйте над собою. Не лінуйтесь. Ставайте кращими. Будьте відважними. Не бійтесь експериментувати. Не бійтесь нових викликів, нових завдань, а навпаки – сприяйте накопиченню нового досвіду і нових знань.

Віталій Макар Віталій Макар Мости