Відставка Шенбаха з посади командувача ВМС ФРН: коментар професора Василя Гулая для «Дивись.info»

Кафедра міжнародної інформації Львівської політехніки
Ілюстрація до матеріалу

На тлі зростання російської загрози, схоже, що Європа не на жарт злякалась. Декілька німецьких високопосадовців вже встигли стати на бік Російської Федерації.

Завідувач кафедри міжнародної інформації Національного університету «Львівська політехніка» Василь Гулай надав свій коментар щодо цієї ситуації. На думку професора, проросійські заяви Німеччини, зокрема крайні висловлювання вже колишнього командувача ВМФ ФРН віцеадмірала Кая-Ахіма Шенбаха, не можна вважати такими, що виходять за межі парадигми німецько-російських відносин від часу розпаду СРСР загалом та особливо проросійського політичного курсу 2000-х років федеральних канцлерів Г. Шрьодера (СДПН) та А. Меркель (ХДС).

«Більше того, вже отримав визнання експертною спільнотою термін «шрьодерізації» на позначенні офіційного працевлаштування відставних німецьких (і не тільки німецьких) високопосадовців у російських державних корпораціях та бізнес-структурах найближчого оточення президента Росії Путіна. Цьому офіційному статусу передувало їхнє лобіювання інтересів РФ як у політичній, так особливо в економічній сферах, що може стати предметом окремої публікації. Пригадаймо також висловлювання оточення Петра Порошенка, що саме за наполягання тодішньої канцлерки Ангели Меркель до ТКГ у Мінську було включено одіозного кума Путіна Медведчука», – розповів ІА Дивись.info Василь Гулай. І додав, що новий німецький уряд, на який було багато сподівань в Україні, вирішив хоча б надати мобільний польовий госпіталь. «І зробив це зараз тільки для того, щоби збити негативну інформаційну хвилю від заборони своєю територією прольоту британських літаків із військовою допомогою для України», – резюмував політолог.

Докладніше – у матеріалі «Політичний флірт: як німецькі посадовці міняють «орієнтацію» на сайті інформаційної агенції «Дивись.info».