Повернути Україні статус нейронації: відомий український нейропсихолог завітав до студентів Львівської політехніки

Анастасія Мигидюк, тижневик «Аудиторія»
Богдан Ткач

Богдан Ткач – доктор психологічних наук, український нейропсихолог, автор понад 70 наукових праць у галузі клінічної нейропсихології, девіантології, сексології та нейромаркетингу, який виявив та описав синдром порушення зв’язку між лівою префронтальною корою та стовбуром мозку. Він створив на основі емпіричного дослідження «Нейропсихологічну концепцію девіантної поведінки». Нині – керівник науково-дослідного відділу у NeuroPsyTechGroup.

Нещодавно психолог завітав до студентів Львівської політехніки, аби поговорити з ними про роль нейронаук у бутті людства: «У мене є мрія: повернути Україні втрачений статус нейронації. Адже ще століття тому українські вчені були першовідкривачі й найкращі фахівці в галузі нейронаук».

Щоб зрозуміти, яка ж розумна була і є наша нація, потрібно зробити екскурс у минуле й згадати про найкращих українських фахівців нейронаук: Володимир Бец, Іван Пулюй, Володимир Правдич-Немінський, Катерина Ющенко тощо. У нас дуже гарне минуле, але нині в нашій країні немає жодного інституту, лабораторії чи кафедри нейропсихології, і це потрібно змінювати.

Богдан Ткач створив гру – психологічний квест «Подорож героя». У вигляді різних ігор замасковано нейропсихологічні тести. Досліджуючи, учасники цієї гри думають, що вони бавляться, а насправді стають піддослідними. На основі цих тестів визначають, які в учасників є ускладнення, й одразу ж здійснюють корекцію. Коли люди зіграють у чотирьох типах, то учасник побуває в усіх крайнощах: надмірно аморальна, добродушна, творча, покірна, агресивна, зациклена на чомусь людина тощо. Після гри в усіх чотирьох архетипах учасники починають краще розуміти себе й інших, у них формується адекватна модель світу.

Це не остання зустріч Богдана Ткача зі студентами Львівської політехніки. Нейропсихолог обов’язково завітає ще раз: а чи гостем, чи викладачем – дізнаємося згодом.
 

Повний текст матеріалу – у ч. 38 [3078], 12–18 грудня 2019, тижневика «Аудиторія».

Богдан Ткач – доктор психологічних наук, український нейропсихолог Богдан Ткач – доктор психологічних наук, український нейропсихолог на лекції