Відкриття нових журналістських горизонтів у Словаччині: навчальна поїздка політехніків завдяки Міжнародному Вишеградському фонду

Катерина Кречетова, студентка групи ЖР-42
Фото з поїздки у Словаччину

Якщо ти прагнеш стати журналістом, будь готовий до постійного вдосконалення своїх знань та навичок. Один зі способів реалізувати це – участь у міжнародних освітніх проєктах. Така можливість випала нам, студентам кафедри журналістики та засобів масової комунікації, завдяки колективному гранту в межах проєкту «Журналістська освіта у країнах Вишеградської четвірки та Україні: зміцнення співпраці». Тож ми вирушили до Словаччини, щоб поліпшити свої знання у сфері журналістики.

Ось як цю можливість оцінює Олена Пержола, яка брала участь у поїздці:

– Міжкультурний обмін і співпраця молоді в рамках гранту надзвичайно важливі. Цей досвід допомагає молодим людям розширювати свої горизонти, розвивати навички міжкультурного спілкування та знаходити спільні рішення на світовому рівні.

Місто Трнава, куди ми приїхали, зачарувало нас своєю доглянутістю й архітектурною красою. Ми гуляли старовинними вулицями, захоплюючись їхньою мальовничістю та давньою історією, і разом з іншими студентами завітали до Університету святих Кирила і Мефодія, де нам надали унікальну можливість вдосконалити свої журналістські навички.

– Під час цієї поїздки, – згадує Діана Волченська, – мені випала чудова нагода попрацювати з професійним обладнанням, за допомогою якого створюють медіаконтент, і зазирнути у своєрідні залаштунки журналістики. Мене глибоко вразило те, як багато речей лишається поза увагою аудиторії, що споживає уже готовий інформаційний продукт, і скільки зусиль треба докласти, щоб той інформаційний продукт виготовити.

А Катерина Мамаєнко зауважила, що після цієї поїздки зрозуміла, в якій сфері журналістики тепер хоче себе спробувати. Також вона трошки розвинула свої навички спілкування англійською, що теж вважає плюсом.

Мені ж запам’яталася лекція з особистого бренду Растислава Забойника (Rastislav Zábojník), викладача університету. Пригадую, як не встигала записувати інформацію, адже її було багато і вся вона суперкорисна для мене як майбутньої журналістки. Та найціннішим особисто для мене стало спілкування з новими людьми. Лише цього року я спробувала на смак справжнє студентське життя, перейшовши на очне навчання. Я з головою занурилась у цей процес і ще більше зарядилася жагою до нових знань. І я така не одна.

– Тільки потрапивши в абсолютно нове середовище, – ділиться Василина Братащук, – ми можемо по-справжньому оцінити стан своїх справ. Я, наприклад, після поїздки дещо переглянула своє бачення освіти, зрозуміла, що в нас є доброго, а що можна підтягнути.

Учасники проєкту обмінювалися досвідом, вчилися одне в одного та взаємно надихалися. Ми створили відеоролик-подяку Університету святих Кирила і Мефодія за ці теплі дні разом, а ще за те, що тут нам допомогли поглибити свої знання. Також хочемо висловити свою вдячність Міжнародному Вишеградському фонду за надану нам можливість пізнати іншу культуру, розвинути свої журналістські навички й набути нового досвіду.

Будьте відкриті до нового та ловіть можливості за хвіст, а Національний університет «Львівська політехніка» вам у всьому допоможе!

Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину Фото з поїздки у Словаччину