Відкриття неба для майбутніх інженерів: екскурсія політехніків на Державне підприємство «Антонов»

Анна Зіганшина, Центр комунікацій
Антонов

Державне підприємство «Антонов» — одне з найвідоміших авіабудівних підприємств у світі. Його відвідування стало незабутньою подією для студентів Національного університету «Львівська політехніка», які мали змогу зануритися в унікальний світ авіації та інженерії. 

— З ініціативи АТ «Антонов» я організувала екскурсію для студентів спеціальності «Авіаційна та ракетно-космічна техніка» кафедри нафтогазової інженерії та зварювання. Програма була дуже цікава й насичена. Політехніки на власні очі побачили всі етапи виготовлення літаків. Під час екскурсії вони були дуже уважні, ставили працівникам підприємства запитання про те, що їх цікавило, долучалися до дискусії. Для майбутніх спеціалістів надзвичайно важливо у процесі навчання в університеті підкріплювати здобуті знання практичним розумінням вивченого. Також такі екскурсії дають можливість краще зрозуміти суть обраної професії. Хочу висловити щиру подяку колективу «Антонов» за надану можливість у такий важкий час познайомити студентів з роботою підприємства, — зазначила завідувачка кафедри нафтогазової інженерії та зварювання Олеся Максимович.

Упродовж кількаденної програми студенти ознайомилися з реальними робочими процесами в конструкторському залі, аеродинамічним комплексом АТ-1 та імітатором польоту літака, побували в музеї АТ «Антонов», побачили всі етапи процесу виробництва літаків від їх розроблення до виготовлення. 

Також, за протекції генерального конструктора АТ «Антонов» Владислава Власика, вони відвідали Авіаційний навчальний ангар НАУ, де розміщені літальні апарати широкого спектра конструктивних схем, різних періодів розроблення й експлуатації та лабораторії двигунів літальних апаратів НАУ.  Після відвідин зі своєю викладачкою, завідувачкою кафедри нафтогазової інженерії та зварювання Олесею Максимович, усіх екскурсійних локацій студенти другого курсу Інституту механічної інженерії та транспорту поділилися своїми враженнями.

Василь Кіяшок: 

— Поїздка на АТ «Антонов» була потужною. Наша група мала море позитивних емоцій. Особисто мені ця поїздка запам’ятається надовго. Вона ніби згрупувала всі мої знання у сфері літакобудування. Хоч би як багато теоретичної інформації ти знав, практичний досвід має надзвичайну цінність. Основною перевагою поїздки була можливість безпосередньо поспілкуватися зі справжніми спеціалістами, що захоплені своєю справою. 

У перші дні нас повели до музею заводу та дали «доторкнутися» до історії. Вважаю за велику честь побувати в кабінеті першого генерального конструктора підприємства Олега Антонова. На мою думку, в ньому має побувати кожен, хто справді захоплюється літаками. Зайшовши до кабінету, ти проймаєшся цією атмосферою, мотивацією до своєї справи. 

Я одразу помітив, що працівники підприємства є однією великою сім’єю. Всі виробничі відділи тісно співпрацюють. Дуже мало виробництв, де панує така дружня атмосфера. І надзвичайно приємно, що керівництво «Антонова» різними способами намагається її зберегти. 

Незабутні враження залишив відділ міцності. На мою думку, де, як не там, ти відчуєш себе справжнім інженером з літакобудування. Також запам’ятався відділ комп’ютерної симуляції польоту — в ньому нам дозволили відчути себе справжніми пілотами. Як потім зазначила група, саме він став найяскравішим спогадом з усієї поїздки. Щира подяка керівництву ДП «Антонов» і завідувачці кафедри нафтогазової інженерії та зварювання Олесі Максимович за організацію цієї поїздки.

Денис Стефак: 

— Мені дуже сподобалась екскурсія. Можливість зазирнути не тільки в історію підприємства, а ще й у структуру його роботи, побачити своє ймовірне майбутнє надзвичайно цінна. Звісно, як студентам нам не покажуть усього, особливо під час війни, але це лише додає мотивації здобути якісну освіту і влаштуватися тут на роботу. Щиро дякую ДП «Антонов» та Львівській політехніці за таку чудову можливість набути потрібного досвіду.

Такі екскурсії є важливим елементом освітнього процесу, адже вони не тільки поглиблюють теоретичні знання студентів, а й допомагають їм визначитися з подальшим професійним шляхом, налагодити контакти з потенційними роботодавцями і скласти уявлення про реальні умови роботи в обраній галузі.

Антонов Антонов Антонов Антонов Антонов Антонов Антонов Антонов Антонов Антонов Антонов Антонов Антонов Антонов