Відбулася презентація книги «Дунаїв не забув, що містом колись був...» видавництва Львівської політехніки

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
Герб Львівської політехніки

Ця книга про історію села над річкою Золота Липа, зафіксована в архівних документах, газетних публікаціях і розповідях людей від давніх давен до наших днів. Її автори – Борис Козловський, Василь Лаба та Мирослава Канака. Редактор-упорядник видання – ректор Національного університету «Львівська політехніка», уродженець села Дунаєва професор Юрій Бобало.

Автори працювали в архівах, бібліотеках, але найбільша частка їх кількарічної роботи полягала у записах спогадів мешканців села, живих свідків історії. Ця праця охоплює усі сфери життя села, яке колись мало статус міста. Люди згадують українсько-польські стосунки у міжвоєнний період, час німецької окупації, повоєнні репресії й національно-визвольну боротьбу, колективізацію, рабську працю у колгоспі. Є розділи, присвячені шкільництву, сільській медицині, культурі, торгівлі, спорту, побуту.

У книзі вміщені інтерв’ю з кількома парохами, які у різний час правили у місцевій церкві Різдва Пресвятої Богородиці. Доволі широко показано сучасний стан села, земельні відносини тощо.

Презентація книги відбулася у приміщенні Народного дому «Просвіта». Вступним словом її відкрив сільський голова Петро Мариняк, який вчетверте був обраний на цю посаду. Про те, як готувалася книга, розповіли ректор Львівської політехніки Юрій Бобало, Борис Козловський та Мирослава Канака.

Цю книги вже встигли прочитати і поділилися враженнями про неї виконувач обов’язків голови Перемишлянської райдержадміністрації Роман Андрусишин, уродженці села директор Львівської дирекції залізниці Ярослав Федак, заступник начальника Академії Сухопутних військ імені Гетьмана Сагайдачного Йосип Саєвич, кандидат економічних наук Володимир Далик, один із колишніх голів місцевого колгоспу Остап Миханів та інші промовці.

Учні місцевої школи підготували літературно-музичну композицію, присвячені рідному селу.

Один з авторів книги Борис Козловський повідомив, що вже приступив до роботи над другою частиною книги «Дунаїв не забув, що містом колись був...».