В Університеті відбувся міжнародний семінар з проблем викладання української мови як іноземної

МІОК Львівської політехніки
учасники семінару

28 березня 2019 року в Національному університеті «Львівська політехніка» відбувся міжнародний науково-практичний семінар «Українська мова як іноземна: пошук інновацій крізь призму досвіду викладання інших мов». Ним Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки започаткував серію цьогорічних заходів, присвячених проблемам викладання української мови як іноземної.

Подію було організовано в контексті нової державної мовної політики, спрямованої на поширення української мови в Україні і за кордоном. Захід мав на меті започаткувати важливий діалог між центрами з вивчення різних мов (української, французької, німецької, іспанської, італійської, норвезької, шведської, польської, японської, корейської) і використовувати досвід для викладання української як іноземної.

До гостей семінару з вітальними словами звернулися директор МІОКу, к. пед. н., доцент Ірина Ключковська та Почесний Консул Канади в Україні Оксана Винницька-Юсипович.

Ірина Ключковська у своїй промові наголосила на трьох важливих аспектах української мови як іноземної: «Цей напрям є важливою складовою зовнішньої політики нашої держави, оскільки мова – потужний фактор зміцнення і утвердження авторитету нашої держави за кордоном. В основі нашого проекту «Крок до України» – системний підхід. Позаяк цей напрям – сукупність різних елементів, що пов’язані між собою і творять цілісну систему. Наш семінар перший із чотирьох запланованих, що стануть підґрунтям знакової події 2020 року – VI Міжнародної конференції «Українська мова у світі».

Оксана Винницька-Юсипович ознайомила учасників семінару з історією формування мовної політики в Канаді та закцентувала на сучасних аспектах викладання української мови за кордоном: «Українська мова набуває щоразу більшої популярності в міжнародній дипломатії. Тому сьогодні так важливо володіти найточнішою інформацією про основні напрацювання в царині викладання української мови з метою її популяризації».

Фахівці зійшлися на спільній думці щодо ефективності комунікативного та культурологічного підходів у викладанні мови як іноземної. Так к. іст. н., доцент, президент громадської організації «Альянс Франсез» міста Львова Василь Кметь наголосив на продуктивності міжкультурного спілкування. Ірина Багмут, лектор української мови та літератури Сегедського наукового університету в Угорщині, розповіла про методику дворівневої синхронності у викладанні української мови як іноземної.

З особливостями викладання української мови за кордоном поділилися викладачі: Оксана Лернатович (Пітбурзький університет у США), Ірина Збир (Корейський університет іноземних мов Ханкук у Кореї), Тетяна Оуергі (Міжшкільний Пункт Навчання Української Мови в Польщі). Вони розповіли, які досягнення і прогалини є у сфері викладання української мови як іноземної, а також поділилися досвідом сертифікації знань.

Під час семінару відбулося обговорення питань сертифікації та стандартизації УМІ на сучасному етапі.

Тож фахівці в галузі методики викладання української мови як іноземної у своїх виступах, опираючись на багаторічний досвід, окреслили основні здобутки та проблеми в цій царині, а також сформулювали основні вектори подальшого руху.
 

Фотографії Наталії Павлишин

на семінарі з проблем викладання української мови на семінарі з проблем викладання української мови на семінарі з проблем викладання української мови на семінарі з проблем викладання української мови на семінарі з проблем викладання української мови