В Університеті відбувся круглий стіл «Моделі допомоги на шляху інтеграції внутрішньо переміщених осіб»

Роман Радейко, ІНПП Львівської політехніки
круглий стіл на тему «Моделі допомоги на шляху інтеграції внутрішньо переміщених осіб»

12 грудня 2017 року в головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка» відбувся круглий стіл на тему «Моделі допомоги на шляху інтеграції внутрішньо переміщених осіб». Ця науково-практична подія була ініційована Навчально-науковим інститутом права та психології Національного університету «Львівська політехніка» і Міжнародним благодійним фондом «Карітас України».

Конференція розпочалася з вітальних слів директора Інституту права та психології, доктора юридичних наук, професора В.Л. Ортинського, Генерального консула Республіки Польща у Львові Рафала Вольскі та єпископа Львівської Архиєпархії УГКЦ Владики Володимира Груци.

Упродовж засідання круглого столу його учасники обговорювали важливі проблеми викликів інтеграції внутрішньо переміщених осіб та презентували моделі їхньої інтеграції.

Деяким проблемним питанням реалізації внутрішньо переміщеними особами своїх прав та гарантій у нових умовах присвятив свою доповідь кандидат юридичних наук, доцент кафедри адміністративного та інформаційного права Інституту права та психології Львівської політехніки І.Б. Тацишин.

На проблемних питаннях забезпечення житлових прав внутрішньо переміщених осіб акцентувала увагу у своєму виступі асистент кафедри адміністративного та інформаційного права ІНПП І.В. Крикавська.

Кандидат юридичних наук, доцент кафедри конституційного, адміністративного та міжнародного права Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького А.Ф. Мота розповідав про особливості контролю переміщених осіб через адміністративну межу з Автономною Республікою Крим та лінію розмежування в районі проведення АТО як вплив на інтеграцію.

Проблемні моменти реалізації права на освіту внутрішньо переміщених осіб висвітлила доцент кафедри адміністративного та інформаційного права Інституту права та психології І.Ю. Хомишин.

Важливим елементом засідання круглого столу стала презентація моделей інтеграції внутрішньо переміщених осіб на прикладі трьох проектів:

  • «Створення Центрів підтримки сім’ї як моделі інтеграції ВПО та місцевого населення в Україні» (Caritas Polska, 2017–2019) (Оксана Іванкова-Стецюк, доктор габілітований соцологічних наук, завідувач відділу соціальної антропології Інституту народознавства НАН України, експерт з інтеграції та миробудування проектів Карітасу України, та Максим Бондаренко, Національний координатор Карітасу України, автор та керівник проекту);
  • «Рука допомоги» – шлях до інтеграції ВПО у Львівській області» (Л.І. Жук, начальник відділу оплати праці, охорони праці та соціально-трудових відносин управління з питань праці та сімейної політики Львівської обласної державної адміністрації);
  • «Профорієнтаційний проект громадської ініціативи «Пізнай себе» Громадської організації «Асоціація докторів філософії України» (Р.І. Радейко, асистент кафедри адміністративного та інформаційного права Навчально-наукового інституту права та психології Національного університету «Львівська політехніка», кандидат юридичних наук).

Під час засідання круглого столу відбулася презентація колективної монографії «Механізм забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб: національний та міжнародний аспекти», яка підготовлена науковцями Ужгородського національного університету.

У кінці засідання круглого столу відбулася жвава дискусія, що допомогло учасникам визначити можливі точки співпраці та практичної реалізації інтеграційних діяльностей.

Круглий стіл «Моделі допомоги на шляху інтеграції внутрішньо переміщених осіб»
круглий стіл на тему «Моделі допомоги на шляху інтеграції внутрішньо переміщених осіб» круглий стіл на тему «Моделі допомоги на шляху інтеграції внутрішньо переміщених осіб» круглий стіл на тему «Моделі допомоги на шляху інтеграції внутрішньо переміщених осіб»