В Університеті відбувся інтерактивний захід «Eurodoc як інструмент євроінтеграції українських молодих вчених»

Кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності
Заставка заходу

12 травня 2023 року в рамках проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне відбувся інтерактивний захід «Eurodoc як інструмент євроінтеграції українських молодих вчених» за участю Олександра Березка, доцента кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності Інституту гуманітарних та соціальних наук і президента Eurodoc.

Eurodoc (Європейська рада здобувачів наукових ступенів та молодих вчених) – це міжнародна федерація 26 національних асоціацій молодих вчених з 24 країн ЄС та Ради Європи. Це велика європейська мережа від Ірландії на заході до Азербайджану на сході, яка представляє інтереси близько мільйона вчених. Eurodoc комунікує і співпрацює з усіма ключовими стейкхолдерами в Європі в галузі науки та освіти, включно з Єврокомісією, Європарламентом, загальноєвропейськими асоціаціями університетів та науково-дослідницьких інститутів. Сьогодні організація насамперед сфокусована на розвитку кар’єри молодих учених, проблемах їхнього ментального здоров’я та відкритій науці, хоча спектр тем, з якими працює Eurodoc, є значно ширшим.

Олександр Березко розповів присутнім студентам технічних спеціальностей про історію входження України в Eurodoc у 2014 році й наголосив, що роль Львівської політехніки в цьому процесі була вкрай важливою, адже попередні перемовини про вступ відбулись власне в нашому університеті у межах Міжнародного молодіжного наукового форуму Litteris et Artibus за рік до того. Сьогодні Україну представляє в Eurodoc Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, де Олександр є консультантом.

Спікер також докладно зупинився на досягненнях українців у межах організації й навів приклади, як наші співвітчизники можуть не лише отримати доступ до найновіших знань і трендів розвитку наукової сфери, а й впливати на рішення, долучаючись до спільного творення ключових регуляторних документів, які формують правила гри в Європі.

Загалом участь українців у Eurodoc є гарним прикладом наукової дипломатії, яка допомагає відстоювати інтереси України. Прикладом цього є, наприклад, те, що вже 25 лютого 2022 року Eurodoc опублікував заяву з підтримкою України та засудженням дій росії, що зробили також багато організацій-членів. Після цього було сформовано спеціальну робочу групу з пошуку найкращих способів допомоги українським вченим, яка згодом опублікувала відкритий лист до єврокомісарки Марії Габрієл з чіткими рекомендаціями, які вже частково впроваджені.

Олександр закликав студентів бути активними членами громадянського суспільства, яке зараз активно формується в Україні, й долучатися до міжнародних організацій, завдяки чому можна ефективно позиціонувати нашу державу в світі й налагоджувати плідні зв’язки в Європі та світі.

Студенти активно долучилися до дискусії та виявили зацікавлення щодо можливостей реалізації своїх наукових пошуків як на рівні Університету, так і за підтримки європейських партнерів. Захід відбувся у гідридному форматі, до його роботи долучились більше 50 студентів Інституту гуманітарних та соціальних наук й Інституту енергетики та систем керування.

Команда проєкту EUSTS дякує всім учасникам цього івенту і продовжує працювати над підготовкою інших, не менш цікавих заходів на актуальні теми європейської інтеграції України та співробітництва з Європейським Союзом. Запрошуємо долучатись до наших заходів усіх охочих!