В Університеті відбулася зустріч з автором телеграм-каналу «РАКЕТНА неБЕЗПЕКА»

Вікторія Бугайова, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі у Львівській політехніці

18 вересня відбулася зустріч із військовослужбовцем, який працює під позивним Майор. Сергій, відомий завдяки своєму телеграм-каналу «РАКЕТНА неБЕЗПЕКА», став символом оперативних сповіщень про загрозу ракетних атак і ворожих дронів для мешканців Львівщини. Його канал із часом перетворився на важливе джерело інформації для сотень тисяч людей.

Як виникла ідея створення каналу?

Сергій розповів, що ідея створення каналу зародилася ще на початку війни: багато друзів, рідних і знайомих постійно запитували, що й куди летить. Спочатку канал був запланований для невеликого кола людей, однак зі зростанням попиту на інформацію кількість підписників стала стрімко збільшуватися. На сьогодні канал має понад 300 тисяч підписників.

Безпека під час тривог

Окрім повідомлень про загрози, телеграм-канал став місцем, де можна знайти важливу інформацію про безпеку під час тривог: як правильно реагувати на небезпеку та чому важливо спускатися в укриття. Сергій зазначив, що, попри важливість таких сповіщень, його канал не є офіційним і що офіційні дані надають Повітряні сили.

— Моєму каналу не завжди можна довіряти, бо мій канал — це не офіційне джерело, — наголосив він і поділився порадами, як діяти під час тривог: — Найголовніше — не ігноруйте тривогу. Найбезпечніше місце — це укриття. Якщо у вас є час на те, щоб дійти до укриття — спускайтеся. Це може врятувати ваше життя.

Якщо ж людина не має змоги піти до укриття, а поблизу чути постріли та вибухи, краще лягти на землю і захистити голову руками.

Про дрони та фейки

Окремо Майор розповів про використання цивільних дронів під час війни. Сергій пояснив, як важливо дотримуватися правил безпеки, щоб не наражати на небезпеку ні людей, ні техніку.

— Цивільні дрони — це чудовий інструмент для зйомки, але слід бути обережним і вміти правильно користуватися ним, особливо під час війни, — наголосив він.

Також військовий згадав про важливість боротьби з фейками та недостовірною інформацією. За його словами, найпоширеніша помилка серед цивільних — надмірна довіра до неперевірених джерел.

Психологічний аспект: гумор як засіб виживання

Сергій розповів, що у своєму каналі інколи використовує жартівливий стиль подання інформації, щоб зменшити напругу серед людей.

— Коли ми були на Сході, я зрозумів: якщо показувати підлеглим свої переживання, вони також будуть тривожитися, а якщо залишатися позитивним — це допомагає зберігати бойовий дух, — зауважив він.

Його перші жарти в каналі мали позитивний відгук, тому він і далі час від часу використовує гумор, щоб підтримувати моральний стан підписників.

Спілкування цивільних із військовими

Сергій поділився своїм баченням стосунків між військовими і цивільними. Він зазначив, що часто люди не розуміють, що не всі у формі є представниками ТЦК. Це створює напругу в спілкуванні.

— Коли ви бачите військових, не бійтеся їх. Дякуйте їм за службу — це простий, але дуже важливий жест, — сказав він.

Також Сергій закликав до людяності й поваги, особливо у спілкуванні з ветеранами, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, ампутації.

— Не соромтеся подякувати чи запропонувати допомогу. Це надзвичайно важливо для них, — зазначив він.

Домедична допомога — критичне знання для всіх

Окрему увагу на зустрічі Майор приділив важливості знань із надання домедичної допомоги. Він наголосив, що кожен громадянин має знати, як правильно надати допомогу в разі поранення.

— Часто через необізнаність людина може неправильно накласти турнікет, що призведе до втрати кінцівки, — зауважив Сергій і закликав усіх проходити тренінги з надання першої допомоги, адже це може врятувати життя.

Після завершення заходу слухачі мали можливість поставити Сергієві запитання і зробити спільне фото.

Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці