Обмінялися науковими ідеями: в День вишиванки у Львівській політехніці відбулася низка міжнародних конференцій

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
на конференції

У День вишиванки у Львівській політехніці відбулася низка конференцій, де політехніки та їхні гості говорили про розвиток інноваційної інфраструктури, інформаційне суспільство, обмінювалися науковими ідеями й новими результатами фундаментальних та прикладних досліджень у галузі механіки й машинобудування.

Виклики постіндустріальної економіки

У роботі ІV Міжнародної конференції «Проблеми формування та розвитку інноваційної інфраструктури: виклики постіндустріальної економіки», яку 18–19 травня провела кафедра економіки підприємства та інвестицій ІНЕМ, узяли участь економісти-науковці з України і Польщі.

Упродовж двох пленарних, чотирьох секційних засідань і круглого столу відбулися дискусії між провідними науковцями та практиками. Як зазначив завідувач кафедри професор Василь Козик, цього разу акцентували на викликах постіндустріальної економіки, адже світ уже давно живе в ній. Нині це актуально ще й тому, що перед українцями відкриваються кордони з Євросоюзом.

– Провідна тема конференції – проблеми розвитку інноваційного середовища в Україні, використання міжнародного досвіду й співпраці в розвитку інноваційної інфраструктури, реалії постіндустріального суспільства, якого фахівця маємо готувати для цієї економіки, – каже Василь Васильович. – Почули чимало цікавої інформації від практиків стосовно організування інноваційних структур, про успіхи й ризики. Колишні випускники університету наголосили, що студенти мають мати добру базу знань, які можна отримати лише в університеті. Ішлося й про значення неформальної освіти, на яку вже починають звертати увагу працедавці, про цінності, які вимагає постіндустріальне суспільство. Учасники конференції хотіли не лише поділитися досвідом, а й максимально почерпнути щось для себе. Вдячний меценатам та випускникам нашої кафедри за надані кошти для проведення конференції.

Інженери-механіки втринадцяте зібралися у Львові

На ХІІІ Міжнародний симпозіум українських інженерів-механіків у Львові зібралися науковці та практики з Вінниці, Дрогобича, Києва, Львова, Миколаєва, Одеси, Тернополя, Харкова, Хмельницького, Черкас, польські й білоруські колеги.

– До нас приїхали науковці й виробничники зі своїми творчими доробками, ідеями, планами на майбутнє, – говорить завідувач кафедри ЕРАТ ІІМТ професор Богдан Кіндрацький. – Учасники конференції дискутували стосовно новітніх розробок перспективних моделей електробусів великої місткості для внутрішніх перевезень у великих містах, генетико-морфологічного синтезу й передбачень верстатів нових поколінь та їхніх механізмів. Зокрема, київські політехніки пропонують перспективні верстати-роботи на рівні світового розвитку верстатобудування. Ми дискутували і щодо зменшення шкідливих викидів автомобілями, утилізації акумуляторів електромобілів тощо. Представники ФМІ НАН України поділилися своїми результатами стосовно експлуатаційної деградації сталей магістральних газогонів. Вони пропонують методи діагностики і прогнозування критичного ресурсу матеріалів. Цікаві результати мають і харківські політехніки, які працюють над проектно-технологічним забезпеченням міцності ресурсу та енергоефективності військових і цивільних машин. І на пленарних, і на секційних засіданнях прозвучали доповіді, що поєднали науку з виробництвом. Науковці й виробничники зрозуміли, над чим і як мають працювати далі.

Інформаційне суспільство

Кафедри міжнародної інформації ІМФН і філософії та соціологічної політики Університету Марії Склодовської-Кюрі (Люблін) провели 18–19 травня Міжнародну науково-практичну конференцію «Інформаційне суспільство: безпека, політика й комунікація. Український та польський досвід».

У роботі конференції взяло участь кількадесят викладачів, науковців, аспірантів та студентів з Києва, Львова, Любліна, Ченстохови та інших міст України й Польщі, студенти старших курсів кафедри міжнародної інформації.

Як зазначили на відкритті завідувач кафедри МІ професор Василь Гулай і доктор кафедри філософії та соціологічної політики Евеліна Канцік-Колтун, мета наукового заходу – координація зусиль науковців, експертного співтовариства, представників бізнесу та органів державної влади й керування в розроблюванні теоретико-методологічних і прикладних аспектів передумов, актуального стану й перспектив інформаційного суспільства.

Учасників конференції хвилювали аспекти безпеки в інтернеті (виявляння загроз особистості, суспільству та державі в цілому; національній безпеці; захисту особистої інформації; здійснення інформаційних воєн), демократичні, комунікаційні, освітні й технологічні аспекти, маркетингові комунікації; міжособистісне спілкування; відкриті дані в інтернеті, публічне керування, актуальні ризики для системи електронного декларування прибутків у реаліях української моделі мімікрійно-імітаційної демократії тощо.

на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції