В Університеті відбулася міжнародна конференція з проблем міграції

МІОК Львівської політехніки
на конференції з проблем міграції

15 грудня 2016 року відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Міграція між Україною та ЄС: виклики безвізового режиму», яку провів Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» за сприяння Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції. Конференцію було присвячено Міжнародному дню прав людини та Міжнародному дню мігранта.

У конференції взяли участь фахівці у галузі права, економіки, державного управління, політології, філософії та інших сфер. Учасниками Конференції стали понад 80 осіб, з яких 10 докторів наук, 36 кандидатів наук, 14 науковців НАН України. Засідання відбулися у форматі пленарного засідання та дискусії за круглим столом.

Відкриваючи Конференцію, Ірина Ключковська, директор МІОК, наголосила, що «консолідована думка законотворців та науковців, які представлять глибокий аналіз та свої дослідження, є найбільш конструктивною».

Із вітальним словом до учасників Конференції звернулися Володимир Павлиш, Перший проректор Львівської політехніки; Валерій Пацкан, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин; Ярослава Хортяні, представник української меншини в угорському парламенті, голова Європейського Конгресу Українців; Оксана Юринець, голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету ВРУ з питань європейської інтеграції; Маріанна Вільшинська, заступник голови-керівник апарату Львівської обласної державної адміністрації; В’ячеслав Войнаровський, представник МЗС України у Львові; Олександр Мазур, начальник оперативно-розшукового управління Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

Під час пленарного засідання учасники заслухали доповіді ключових спікерів. Ярослава Хортяні у своєму виступі розкрила основні виклики, зумовлені сучасними міграційними процесами українців до країн ЄС, наголосивши на тому, що основним важелем міграційної політики України в сучасних умовах має стати розробка програми повернення українських мігрантів на Батьківщину та їхньої соціально-економічної реінтеграції на зразок тих програм, які сьогодні успішно працюють у країнах Східної Європи.

Глибокий статистичний та аналітичний зріз сучасної міграції українців до Польщі представила Мирослава Керик, голова фундації «Наш вибір». Доповідачка окреслила структурну характеристику українських мігрантів на польському ринку праці у регіональному та кваліфікаційному розрізі, а також динаміку української студентської мобільності до Польщі.

На завершення пленарного засідання Анастасія Винниченко, спеціаліст з питань трудової міграції Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні, розповіла про роль трудової міграції в контексті місцевого розвитку. Як ефективно використати міграцію для розвитку – основне кліше, за яким сьогодні працює МОМ. Із використанням результатів останнього дослідження МОМ Винниченко продемонструвала готовність українських трудових мігрантів вкладати кошти у розвиток своїх громад, а також навела приклади політик інших країн, які ефективно використовують такі настрої трудових мігрантів.

У рамках проведення конференції було представлено результати соціологічного дослідження міграційних орієнтирів студентської молоді, яке було проведене командою науковців МІОКу під керівництвом Ірини Ключковської.

На завершення відбулося обговорення виголошених доповідей і результатів дослідження МІОКу та підведення підсумків роботи цього насиченого заходу. Ярослава Хортяні наголосила на необхідності проведення схожих конференції за кордоном, а всі учасники щиро подякували МІОКу за винесення на обговорення Конференції такого вкрай важливого питання.

на конференції з проблем міграції на конференції з проблем міграції на конференції з проблем міграції на конференції з проблем міграції на конференції з проблем міграції на конференції з проблем міграції на конференції з проблем міграції на конференції з проблем міграції на конференції з проблем міграції на конференції з проблем міграції на конференції з проблем міграції