В Університеті розробили експериментальний зразок цифрового градієнтометра для високоточної магніторозвідки

Управління Науково-дослідної частини Львівської політехніки
макетний зразок переносного приладу «СКІФ-А»

Управління Науково-дослідної частини Львівської політехніки в рубриці «Політехніка інноваційна» розповідає про надвисокочутливий цифровий програмований градієнтометр для високоточної магніторозвідки – саме його експериментальний зразок розробили в Університеті.

Перше практичне випробовування градієнтометра здійснили у сфері високоточної магніторозвідки, яку використовують для археологічних та геофізичних досліджень. Зокрема, було виготовлено макетний зразок переносного приладу «СКІФ-А» для археологічної магніторозвідки.

Однак із початком війни було прийнято рішення й проведено низку перемовин з військовими щодо початку випробувань наявного приладу у сфері діяльності інженерно-саперних підрозділів – саме над цим зараз працює наукова група політехніків.

Використання приладу «СКІФ-А» з метою розмінування територій, що були під окупацією й де проходили бойові дії, допоможе прискорити процес розмінування, який, виходячи з міжнародного досвіду, може тривати від 5 до 10 років. Пошук вибухонебезпечних предметів таким приладом дасть змогу очистити території від негативних наслідків вторгнення на територію України російських військ, відновити функціонування інфраструктурних об’єктів та забезпечити відносно безпечне життя людей на цих територіях у стислі терміни.

За словами розробників, вартість такого приладу у кілька разів нижча від ціни іноземних аналогів, а його висока чутливість зробить процес розмінування більш безпечним.

Спільними зусиллями – до перемоги!