StartEra допоможе пройти шлях від мрії до реалізування проекту: в Університеті презентували краудфандингову платформу

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
презентація краудфандингової платформи StartEr

Тривале підготування, перемовини, пошук партнерів і вивчення кращих іноземних досвідів – усе це врешті дало результат, який має шанси стати потужним вибухом на українському ринку стартапів – запуск краудфандингової платформи StartEra. Її презентували 28 березня у Львівській політехніці.

Про цей майданчик уже говорять – інноваційний, цікавий і корисний для Львова. Зважте – це перша в нашому місті краудфандингова платформа і, як наголосили творці, перша такого формату й в Україні. До її створення різними шляхами йшли Tech StartUp School, Львівська політехніка і медіахаб Твоє місто.

– StartEra – це проект тих, хто вірить у майбутнє і тих, хто готовий інвестувати. Він не виник спонтанно, а, можна сказати, еволюційно. Ми прийшли до нього поступово, побачивши, що є велика потреба в тому, щоб допомагати реалізовувати різні проекти. Один із таких способів підтримки цікавих стартапів буде саме цей краудфандинговий майданчик. Приємно, що цю ідею підтримала Львівська міськрада. Сподіваюся, що надалі розвиватимемо його. Це платформа однодумців, які вірять у майбутнє, – наголосив співзасновник платформи, директор Tech StartUp School Назарій Подольчак.

Говорячи про перспективи, заступник мера міста з питань розвитку Андрій Москаленко зазначив, що нині в світі розвинуто конкуренцію за людей, тобто за ідеї. І ті, хто вкладають у різні розробки виграють у цьому. Тому для успішної діяльності цієї краудфандингової платформи необхідна синергія університету і бізнесу, має бути великий запит на ідеї, щоб молодь, а зокрема й студенти бачили зацікавлення в цьому.

Створення краудфандингової платформи – це спроба знайти цікаві ідеї, знайти людей, які будуть готові профінансувати їх реалізування. А також вийти на новий рівень. Адже досі в Україні таку діяльність не розвинуто так, як у Європі. Тож StartEra – це перший крок для запуску спільного фінансування проектів.

За правилами діяльності цього краудфандингового майданчика, передбачено фінансування двох основних категорій проектів: соціальні проекти і стартап проекти.

Уже нині творці StartEra наголосили, що відбір проектів на фінансування буде досить прискіпливий. Мусять добре описати проект з потенційними клієнтами, ринком збуту, планами розвитку проекту, попередньо прорахувати.

Збір коштів триватиме від 14 до 95 днів. Передбачаємо дві системи отримання зібраних грошей. Перша – все й одразу, тобто проект отримує кошти в тому разі, коли зібрано всю суму, якщо ж не вдалося цього зробити за зазначений період, то гроші повертають жертводавцям. І друга – гнучке фінансування: коли проект за встановлений період часу назбирає 50% суми, то автор проекту може отримати ці гроші при переході на іншу систему виплати коштів, але має про це повідомити й укласти відповідну угоду.

Експертами краудфандингової платформи вже стали: політична та громадська діячка, фахівчиня з питань ангельських інвестицій та інформаційного суспільства Яніка Мерило, податковий консультант, співвласник низки фірм та краудфандингових платформ Райнер Шенк, політик, бізнесмен Олексій Скрипник, проректор із наукової роботи Львівської політехніки Наталія Чухрай, директор МІОК Ірина Ключковська, керівник Західноукраїнського представництва міжнародного фонду «Відродження» Оксана Дещаківська.

презентація краудфандингової платформи StartEr презентація краудфандингової платформи StartEr презентація краудфандингової платформи StartEr презентація краудфандингової платформи StartEr презентація краудфандингової платформи StartEr презентація краудфандингової платформи StartEr презентація краудфандингової платформи StartEr презентація краудфандингової платформи StartEr презентація краудфандингової платформи StartEr презентація краудфандингової платформи StartEr презентація краудфандингової платформи StartEr