В Університеті працює служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень»

Анастасія Мигидюк, тижневик «Аудиторія»
Nolimits

Третє грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю. Це не свято, а день звіту: що суспільство зробило, аби створити рівні можливості для людей з інвалідністю.

При Інституті гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки діє Міжнародний центр професійного партнерства «Інтеграція». З ініціативи Ніни Гайдук Центр став логічним продовженням канадсько-українського проєкту «Реформування соціальних служб», на основі якого створили кафедру соціології та соціальної роботи. Структурним підрозділом Центру є Служба доступності до можливостей навчання «Без обмежень», офіційно створена 2017 р. на основі співпраці з Вюрцбурзьким університетом імені Юліуса Максиміліана (Німеччина). Цьогоріч Служба доступності активізувала свою практичну діяльність. І хоча Центр і Служба доступності нерозривно пов’язані з кафедрою соціології та соціальної роботи та Інститутом гуманітарних і соціальних наук, їхня практична робота спрямована на академічну спільноту університету.

Служба є інструментом реалізування інклюзивної освітньої політики Львівської політехніки. Під керівництвом Ніни Гайдук працює команда фахівців Служби доступності: Ірина Красілич – координаторка Служби доступності, менеджерка Анастасія Беднарська та Мар’яна Гасяк – фахівчиня з питань міжнародної співпраці.

Основною метою діяльності Служби доступності є забезпечення постійного супроводу навчального процесу студентів із інвалідністю та хронічними захворюваннями; формування інклюзивної свідомості, зокрема розуміння проблемності функціонування людей з інвалідністю та хронічними захворюваннями в освітньому середовищі. Найголовніше правило в роботі зі студентами з особливими освітніми потребами є конфіденційність.

Тому, щоб розповісти про себе, з вересня Служба доступності активно презентує свою діяльність і надає інформацію про етику спілкування з людьми з інвалідністю, статистичні дані та законодавчу базу. Такі презентації спрямовано на подолання дискримінації за ознакою інвалідності, а готують їх і для викладачів, і для студентів.

Своєю практичною роботою представники Служби доступності «Без обмежень» хочуть трансформувати університет у безбар’єрний навчальний простір; вплинути на формування національних стандартів інклюзивної освіти для їхнього реалізування в університетах України; створити загальноуніверситетську систему надання інклюзивних освітніх послуг для осіб із інвалідністю та хронічними захворюваннями на засадах наукового пошуку, розвитку міжнародної співпраці та застосування передового світового досвіду інклюзивної освіти у вищій школі.

– Інвалідність – це не щось нове і незрозуміле. Її ніхто не створює навмисно, а люди, які є в цій категорії, не потрапили туди з власної волі. Це так, як падає дощ чи йде сніг. Інвалідність є в нашому житті. Нині потрібно максимально зняти всі стереотипи й міфи, тому що люди з інвалідністю – передусім Люди, – розповідає Ірина Красілич.

Триває набір у групу волонтерів серед усіх охочих студентів.

– Наш ресурс і джерело натхнення – це люди, які підтримують нас у межах своїх сил – волонтери. Ми працюємо над максимальним поширенням інформації про нашу діяльність. Хочемо донести, що інклюзія – це підлаштування навколишнього середовища під людину, а не людини під середовище. Тому командно працюємо над формуванням безбар’єрності в усіх її проявах. Ми зацікавлені в різних ідеях, організуванні заходів, семінарів, тренінгів різної тематики. Хочемо бути центром розповсюдження інформації про людей з інвалідністю, – додає Ірина Красілич.

У вівторок та четвер студенти можуть звертатися у Службу доступності до можливостей навчання «Без обмежень» (офіс – І н. к., 112 ауд.). За потреби можна звернутися до Служби доступності за номером телефону: 0968251552 (Ірина Красілич); написати на пошту: nolimits@lp.edu.ua.

Також можна знайти Службу доступності в соціальних мережах: instagram – no_limits_accessibility; facebook – International Integration Centre for Professional Partnerships.

у Службі доступності до можливостей навчання «Без обмежень» у Службі доступності до можливостей навчання «Без обмежень»