В режимі онлайн відбувся Міжнародний круглий стіл «Казимир Твардовський і сучасна етика»

Кафедра філософії Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-конференції

11 лютого 2022 року відбувся щорічний Міжнародний круглий стіл «Казимир Твардовський і сучасна етика». Саме 11 лютого 1938 року відійшов у засвіти засновник Львівсько-Варшавської школи професор Казимир Твардовський. Кафедра філософії Львівської політехніки та Львівське філософське товариство імені Казимира Твардовського прийняли рішення відзначати пам’ять видатного філософа Львова проведенням щорічних круглих столів.

На цьогорічному науковому зібранні розглядали етичні ідеї, принципи й ідеали Казимира Твардовського та представників Львівсько-Варшавської школи. Професор Анна Брожек із філософського факультету Варшавського університету, директорка Дослідницького центру Львівсько-Варшавської школи цього ж університету, доповіла про особливості аналізу соціальної справедливості у філософській школі Твардовського. Д-р філософії Юрій Мєлков з Інституту вищої освіти Національної академії педагогічних наук (Київ) зосередився у своїй доповіді на дуальності етики та ціннісних вимірах сучасної відкритої науки. Незалежний дослідник Ярослав Петік з Києва доповів про можливість математичної оцінки моралі та цінностей. Професор Віктор Петрушенко, президент громадської організації «Інститут філософії, логіки та соціології» (Львів), зосередився на етичних поглядах Казимира Твардовського, зокрема на його спробах побудувати «незалежну етику», на визнанні абсолютності етичних принципів тощо.

Доповіді професора Світлани Повторевої, завідувача кафедри філософії Львівської політехніки Ігоря Карівця стосувалися також «незалежної етики» Тадеуша Котарбінського та Ізидори Домбської відповідно. Саме ці доповіді спричинили бурхливі дискусії, оскільки зачепили важливе питання про залежність-незалежність етики від християнської релігії: чи може бути етика суто раціональною й базованою на вихованні «доброго серця»?

Д-р філос. наук Дмитро Сепетий, який представляв Запорізький державний медичний університет, у своїй доповіді поставив питання про співвідношення детермінізму та індетермінізму у вчинках та поведінці людини на прикладі лібертаріанської етики. Д-р філос. наук Ольга Гончаренко, яка зараз є президенткою Львівського філософського товариства імені Казимира Твардовського, цікаво доповідала про особливості дослідження формування характеру у дітей психологом Степаном Балеєм. Професор Марія Рогожа з Київського національного університету імені Тараса Шевченка (кафедра етики та естетики) доповідала про праксеологію у Львівсько-Варшавській школі та поняття «доброї роботи» у творчості Тадеуша Котарбінського. Професор Володимир Личковах з Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв (Київ) у своїй доповіді аналізував співвідношення естетичного та етичного у мистецтві, різноманітні підходи до розуміння того, наскільки мистецтво може бути етичним чи ні.

Підсумовуючи роботу цього Міжнародного круглого столу, завідувач кафедри філософії Ігор Карівець наголосив на потребі подальших досліджень етичних напрацювань представників Львівсько-Варшавської школи, а також Казимира Твардовського, що сприятиме залученню етики в Україні до ідейно-етичного простору центральної Європи.