У Науково-технічній бібліотеці Університету говорили про мистецтво фотографії політехніків-любителів та професіоналів

НТБ Львівської політехніки
на виставці  фотографій політехніків

Серед багатьох дивовижних винаходів, зроблених у ХІХ столітті, далеко не останнє місце посідає фотографія – мистецтво, що дає змогу робити миттєве зображення будь-якого предмета чи явища. Власне, про мистецтво фотографії, історію перших фотоательє та перших видових фото у Львові, про зародження у Львівській політехніці окремого навчального курсу – теорії та практики створення фотографії – говорили минулої п’ятниці у Науково-технічній бібліотеці Університету з гостями, які завітали до книгозбірні на лекцію «Мистецтво фотографії політехніків-любителів та професіоналів». Це була надзвичайно цікава історична розвідка від Надії Козел, дослідниці, бібліотекаря.

Вперше предмет «Фотографія» згадано у навчальній програмі за 1920/21 навчальний рік. Викладали цей предмет добре відомі у Львові особистості – Генрих Міколяш (1921–1931 рр.) та Вітольд Ромер (1932–1939 рр.), майстри документальної і художньої фотографії. Чимало годин свого приватного часу вони проводили у студії-лабораторії; готували фотограми з інвентарних списків архітектурних пам’яток, крайових і зарубіжних екскурсій. Брали участь у щорічних показових виставках художньої авторської фотографії. У 1921 році при архітектурному відділі Політехніки було створено Доцентуру фотографіки і художньої фотографії (пізніше – Фотографічний інститут), яку очолив Генрих Міколяш.

на лекції «Мистецтво фотографії політехніків-любителів та професіоналів» на лекції «Мистецтво фотографії політехніків-любителів та професіоналів» на лекції «Мистецтво фотографії політехніків-любителів та професіоналів» на лекції «Мистецтво фотографії політехніків-любителів та професіоналів» на лекції «Мистецтво фотографії політехніків-любителів та професіоналів» на лекції «Мистецтво фотографії політехніків-любителів та професіоналів» на лекції «Мистецтво фотографії політехніків-любителів та професіоналів» на лекції «Мистецтво фотографії політехніків-любителів та професіоналів» на лекції «Мистецтво фотографії політехніків-любителів та професіоналів» на лекції «Мистецтво фотографії політехніків-любителів та професіоналів»