Візерунки, сповнені барвистої краси: до Дня вишиванки в ІППТ відкрили виставку виробів майстринь Інституту

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
на виставці вишивано-мальованих творів

До Дня вишиванки, принагідно згадуючи День матері, в ІППТ Львівської політехніки відкрили виставку виробів майстринь інституту. На стіні – картини, на столах – вишиті рушники, подушечки, сорочки, доповнені писанками. Увесь цей спектр вишивано-мальованих творів свідчить про те, що не тільки наукою живуть викладачі й працівники – їхні художні таланти шукають свого вираження й на полотні та папері.

Ідея провести такий захід виникла в завідувачки бібліотеки інституту Яни Печериці, коли вона випадково дізналася, що старший викладач кафедри ІСТ Марія Навитка, мама трьох дітей, малює картини й роздаровує їх. Первинно це мала бути просто виставка. Але згодом задум набув ширшого бачення – показати студентсько-викладацькому світові й інші роботи, вишивані, тих авторів, хто готовий їх оприлюднити.

Репрезентація творів розпочалася з короткого звернення Яни Печериці до історії: присутні дізналися багато цікавих фактів про вишиванки – найстаріші вишиванки гаптували білим по білому, до того ж підготовка до вишивання тривала до трьох місяців (стільки часу вибілювали нитки), у найбіднішої дівчини було 30–40 вишитих сорочок, багаті мали їх понад сто, моду на вишиванку запровадив Іван Франко, удягаючи її щодня до костюма… Оскільки вишиванка асоціюється з мамою, а День матері був нещодавно, то видалося доречним згадати і про мамів та їхнє свято.

У виставці майстринь узяли участь Марія Чіхрай, Галина Лозинська, Наталія Лисяк, Ірина Головатюк, Сніжанна Чучмарьова, Оксана Калінська, Ірина Чорна, Анастасія Чипак, Олена Голоколєнова, Мар’яна Пирч, Наталія Божко. Мирослава Пиць виставила вишивані сорочки різного кольору, Зоряна Мельничук – сорочку, вишиту бісером, Наталія Самотій – вишиті картини й ікони (бісером), писанки, Валентина Шкільна – подушечки, Орися Волошин – весільні рушник і подушку. Ганна Олексюк вирізнилася тим, що показала всім, як виглядають весільний рушник її батьків, які одружилися під час війни, і мамина сорочка. На рушнику, який не можна було вішати на образи – жовто-блакитні виноградинки, а візерунки на сорочці, попри їхню столітню давність, зовсім не вицвіли.

Директор ІППТ Йосип Хром’як уважає, що вишиванка потребує популяризації і такий інститутський захід має стати традиційним.

на виставці вишивано-мальованих творів на виставці вишивано-мальованих творів на виставці вишивано-мальованих творів на виставці вишивано-мальованих творів на виставці вишивано-мальованих творів на виставці вишивано-мальованих творів на виставці вишивано-мальованих творів на виставці вишивано-мальованих творів на виставці вишивано-мальованих творів на виставці вишивано-мальованих творів на виставці вишивано-мальованих творів