В Інституті комп’ютерних наук та інформаційних технологій почав діяти Навчальний центр Brain Academy

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
Микола Медиковський

Brain Academy не є навчальним закладом, але він учить. Учить і шліфує знання у сфері ІТ-технологій. Навчальний центр цієї установи нещодавно вирішили відкрити й на базі Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Львівської політехніки. Про це розповів очільник Інституту професор Микола Медиковський.

Він насамперед зазначив, що навчальне середовище з підготовки фахівців із комп’ютерних наук та інформаційних технологій, зокрема у програмній інженерії, є надзвичайно конкурентним. Причина та, що на таких фахівців є величезний попит, за їхню підготовку беруться все більше і більше ВНЗ. Попри це наш Інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій впевнено посідає лідерські позиції, принаймні – у Західній Україні. Про це свідчить державне замовлення на цей навчальний рік, яке становить 185 осіб.

Професор Микола Медиковський з гордістю повідомив, що випускники Інституту успішно працюють у провідних комп’ютерних фірмах від Силіконової долини до Токіо. «Ми працюємо на світовий ринок у цій сфері», – наголосив він. Невипадково ЮНЕСКО зарахувало Львів до 30 міст, найперспективніших у розвитку ІТ-технологій. Останнім часом провідні фірми скорочують замовлення у старих центрах програмування, до прикладу, в Індії, і розміщують їх у Львові.

Одна зі складових успіху, на думку очільника ІКНІ, – це постійне прагнення науково-педагогічного колективу Інституту зміцнювати співпрацю з провідними ІТ-компаніями, які працюють у Львові: Epam Systems, Global Logic, SoftServe, Eleks та іншими. Нині тут відкриваються й успішно функціонують навчальні лабораторії цих компаній, узгоджуються навчальні плани і робочі програми. Головне завдання – дати студентам якомога більше практичних навичок, виробити у них вміння працювати у команді.

На урочистість із нагоди відкриття Навчального центру Brain Academy завітав її засновник кандидат технічних наук Ігор Закалов. До речі, він здобував фах інженера сільськогосподарського машинобудування, але змінив, як кажуть, свою професійну траєкторію і став успішним фахівцем у сфері ІТ-технологій, створив навчальну академію, яка має філії у кількох обласних центрах України.

Brain Academy проводить навчання на курсах (вони тривають 5–6 місяців) за міжнародними стандартами, випускники отримують міжнародні сертифікати. Особливістю академії є те, що серед викладачів переважають працівники провідних комп’ютерних фірм. На навчання приходять і студенти, і викладачі ВНЗ, і ті, хто втратив роботу або вирішив змінити професію. Академія розв’язує також питання працевлаштування своїх випускників.

У новому навчальному центрі при Інституті комп’ютерних наук та інформаційних технологій зможуть навчатися студенти і викладачі не лише Львівської політехніки, а й інших вищих навчальних закладів. У планах – відкриття курсів для учнів старших класів, що дасть їм змогу ще до вступу до в університети збагнути специфіку ІТ-технологій, усвідомлено і вмотивовано обирати свою навчальну траєкторію.

Доповнив розповідь про Навчальний центр проректор із навчально-педагогічної роботи Львівської політехніки Роман Корж. Він, зокрема, зазначив, що відкриття Центру – це ще один крок у підготовці фахівців, конкурентоздатних на ринку праці. Надзвичайно важливим є й те, що серед викладачів центру 90% – працівники провідних ІТ-компаній.