Проблемами екобезпеки нехтувати не можна: в ІНПП Львівської політехніки відбулося засідання круглого столу

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
засідання круглого столу з екобезпеки

На кафедрі цивільного права та процесу ІНПП дискутували про стратегію екологічної безпеки України, її соціально-економічний та правовий вимір.

Цей захід уже традиційний для кафедри, адже відбувся втретє. Цього разу долучилися 40 учасників (викладачі, аспіранти, здобувачі) зі Львівської політехніки, ЛНУ ім. І. Франка, Університету внутрішніх справ, Університету безпеки життєдіяльності, представники правозахисної організації «Екологія, право, людина», Бюро УГКЦ з питань екології Львівської архиєпархії, Природного заповідника «Розточчя». Вони працювали у трьох секціях: правові та соціально-економічні основи екологічної безпеки; проблеми та перспективи формування стратегії екологічної безпеки України; організаційно-правове забезпечення екологічної безпеки України: погляд студентської молоді.

Під час круглого столу вдалося обговорити актуальні і проблемні питання екології та екологічної безпеки. Доповіді учасників стосувалися теоретичних проблем еколого-правової науки, правових основ сучасної політики України у галузі екологічної безпеки, правового становища органів керування у галузі екології, проблем та перспектив формування стратегії екологічної безпеки України, проблем подолання негативного впливу господарської діяльності на довкілля, юридичної відповідальності за екологічні правопорушення.

Повчально те, що проблеми екологічної безпеки – на першому плані у політиці більшості цивілізованих європейських країн. Нехтування ними може обернутися загальною екологічною катастрофою. Сучасна екологічна правова політика України має суттєві хиби, отож, на часі – зміна інституційно-правової бази екологічної безпеки.

На переконання учасників круглого столу, до обговорення і розв’язання висловлених проблем надалі треба залучати якомога більше фахівців і громадських діячів, які не байдужі до цих питань.