Хроніки Політехніки: в яких умовах мешкали українські студенти Львівської політехніки сто років тому

Андрій Павлишин, кафедра історії, музеєзнавства та культурної спадщини
Академічний дім

Проблема житла для студентства була актуальною завжди. Гостро це питання стояло й перед українцями Галичини початку ХХ століття. Попри незаможність більшості українського населення, відсутність державної підтримки та чимало інших проблем свідомому українству все ж вдалося подбати про відповідні умови для проживання студентів.

Сто років тому, з огляду на значну вартість, освіта була доступна далеко не усім. Та оплата за навчання була лише частиною коштів потрібних студентові – не менш вартісним було харчування та проживання, особливо якщо йшлося про наймання окремої кімнати. Певним порятунком для студентів були гуртожитки. Однак для студентів-українців вони були майже недоступні: хоч при заснуванні таких закладів і передбачалося, що у них зможуть мешкати студенти не залежно від національності, проте фактично такі гуртожитки були зарезервовані для представників польської національності.

Усвідомлюючи складне фінансове становище студентства українська інтелігенція ще у кінці ХІХ ст. вирішила збудувати спеціальний гуртожиток, у якому могли б мешкати студенти під час навчання – «Академічний дім». Задум вдалося здійснити у 1904–1906 рр. Авторами проекту були: випускник Львівської політехніки та її ректор у 1916/1917 рр. Т. Обмінський і Ф. Левицький. Вагомий внесок у його будівництво зробили меценати з Надднiпрянщини: Є. Чикаленко пожертвував понад 63 000 корон, В. Симиренко – 8 610 кор., М. Аркас – 1 265 кор., М. Грушевський – 500 кор. Будинок звели на вул. Супінського, 21 (сучасна вул. Коцюбинського, 21) і тут мешкали українські студенти не лише Львівської політехніки, але й інших вищих навчальних закладів. Через цю будівлю пройшли сотні студентів, які у майбутньому стали видатними постатями. Зокрема у різний час тут жили М. Арсенич, С. Бандера, І. Боберський, Р. Волошин, М. Ковалисько, Є. Коновалець, І. Равлик, О. Сеник, Я. Стецько і багато інших.

Українство маючи обмежені можливості, все ж намагалося запевнити комфортні умови проживання для студентів. У 20–30-х роках ХХ ст. на площі перед будинком знаходився тенісний корт і клумби. На цокольному поверсі розташовувалася котельня і поруч – душові. Навпроти цих приміщень була їдальня, а біля неї крамниця з продуктами харчування та канцелярськими товарами. З їдальнею була з’єднана кухня, якою опікувалися члени «Союзу українок».

На першому поверсі окрім жилих приміщень студентів знаходилася кімната сторожа, який водночас дбав про прибирання приміщень, а також відчиняв двері для студентів, котрі поверталися до будинку після 21 год. Освітлення кімнат у Академічному домі вимикали о 22 год. На першому поверсі знаходився також великий зал зі столами і кріслами, де студенти могли готуватися до занять. Тут часто відбувалися лекції, дискусії, збори студентських організацій, зокрема гуртків техніків, літературні вечори, зібрання-протести проти дій радянської чи польської влади. Поруч із залом знаходилася адміністрація Академічного дому та приміщення канцелярії Товариства прихильників освіти.

На другому і третьому поверсі знаходилися тримісні і чотиримісні кімнати, а навпроти них – туалети. Кімнати були обладнані металевими ліжками, шафами, полицями, столами і кріслами. У коридорах знаходилися великі кошики для сміття. Прибирання кімнат було обов’язком їх мешканців. На четвертому поверсі знаходилися лише дві великі кімнати розраховані на вісім осіб кожна і призначені для проживання першокурсників. Мешканці Академічного дому у зв’язку із їхнім розташуванням жартома називали «Камчаткою» і «Зеленим клином». З останньою із них була пов’язана цікава «традиція» студентів – вивішування з її вікна ковбаси – муляжу виготовленого з паперу і пофарбованого у червоний колір. Цей сигнал використовували студенти як таємний знак, що у будинку все спокійно. Такі міри безпеки вони змушені були застосовувати з огляду на часті обшуки і арешти польською поліцією українського студентства, що зрештою завершилися закриттям Академічного дому у кінці 30-х років ХХ століття.