Utahpot: нове рішення для візуалізації 3D-графіки від першокурсників програми IT Sales Management у Львівській політехніці

Львівський ІТ Кластер
Ілюстрація до матеріалу

За сім років Львівський ІТ Кластер спільно з IT-компаніями оновили 19 бакалаврських програм у чотирьох університетах міста, зокрема 8 програм – у Національному університеті «Львівська політехніка». Тепер студенти спільно з менторами з IT-компаній створюють власні проєкти вже з першого курсу.

Першокурсники програми IT Sales Management («Управління ІТ-продуктами») Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Львівської політехніки розробили проєкт Utahpot. Це інноваційне рішення для впровадження нового рівня 3D-графіки на основі графічного API – WebGPU у веб-браузерах. API – це спосіб, яким різні програми можуть спілкуватися одна з одною та обмінюватися інформацією. А WebGPU – це новий стандарт програмного інтерфейсу (API). Він дає змогу розробникам створювати більш деталізовану, реалістичну та інтерактивну 3D-графіку, яка зараз доступна лише у спеціалізованих програмах чи іграх.

Інструмент, над яким працює команда Utahpot, дає змогу створювати 3D-моделі продукції для її візуалізації на маркетплейсі. Або ж розробляти повноцінні ігри із сучасною графікою просто у браузері. Для цього студенти створили спеціальну бібліотеку utahpot.js. Такі бібліотеки потрібні для допомоги розробникам у використанні WebGPU чи будь-якого іншого складного інструмента або технології. Вони надають готові функції, класи та інші компоненти, які спрощують процес розробки.

«Автори вже наявних бібліотек для створення 3D-графіки не приховують, що для використання їхнього рішення потрібно спочатку опанувати 3D-софт. Однак фронтенд-розробники не хочуть витрачати час на отримання навичок з абсолютної іншої галузі», – розповідають першокурсники.

Функції у бібліотеці utahpot.js не потребуватимуть додаткових знань. Для розробників будуть доступні шаблони налаштувань, які дадуть змогу без глибокого занурення у код створити якісну 3D-графіку. Наразі команда тестує свій продукт та шукає інвестиції. А вже восени цього року планує запустити робочу версію бібліотеки, яка буде доступна для всіх розробників. Як графіка може виглядати на сайті, можна переглянути на ресурсі проєкту.