Успішні приклади дуальної освіти на кафедрі фотоніки Львівської політехніки

Кафедра фотоніки Львівської політехніки
Герб Львівської політехніки

Кафедра фотоніки Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки Львівської політехніки з ініціативи завідувача кафедри професора Ярослава Бобицького одна з перших у Політехніці розвинула успішну практику філій кафедр в установах Академії наук та профільних виробничих підприємствах. Набутий досвід приносить взаємовигідну користь для обох сторін. Сьогодні цей досвід кафедра успішно застосовує в дуальній освіті, власне, в моделі з інтегрованою професійною діяльністю.

Так, колишні студенти кафедри Олександр Сахарук, Людмила Костюк, Юрій Коцюба поєднували практичну освітню складову на базі лабораторії оптичних інформаційних систем Фізико-механічного інституту імені Г.В. Карпенка, виконували курсові та дипломні проєкти. Сьогодні вони успішно захистили або працюють над кандидатськими дисертаціями, будучи науковими співробітниками установи. Юрій Коцюба є першим автором наукової статті разом з Ігорем Гевком – Bitmap and vectorial hologram recording by using femtosecond laser pulses (Kotsiuba Y., Hevko I., Bellucci S., Gnilitskyi I. Scientific Reports, 11, 16406 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-95665-5) у журналі групи Nature «Scientific Reports» з квартилю Q1.

У лабораторії NoviNano Lab LLC IT компанії SoftServe, де успішно функціонує філія кафедри, у штаті працівників є випускники кафедри Ігор Гевко та Василь Курило.

Випускник кафедри Олександр Кузнєцов за результатами практичної та наукової роботи на підприємстві подав доповідь на Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з електроніки і виборов призове місце. Він є першим автором наукової статті – Femtosecond Laser-Induced Periodic Surface Structures on 2D Ti-Fe Multilayer Condensates (Kuznietsov, O.V.; Tsibidis, G.D.; Demchishin, A.V.; Demchishin, A.A.; Babizhetskyy, V.; Saldan, I.; Bellucci, S.; Gnilitskyi, I.. Nanomaterials 2021, 11, 316. https://doi.org/10.3390/nano11020316), що опублікована в престижному журналі з імпакт-фактором 4.92 квартилю Q1 і успішно вступив до аспірантури університету, поєднуючи роботу в лабораторії.

Студент кафедри Максим Киричок поряд з навчанням працює в лабораторії з частковою оплатою. Він є співавтором наукової статті – Impact of Ultrashort Laser Nanostructuring on Friction Properties of AISI 314 LVC (Alnusirat, W.; Kyrychok, M.; Bellucci, S.; Gnilitskyi, I. Symmetry 2021, 13, 1049. https://doi.org/10.3390/sym13061049) в престижному журналі з імпакт-фактором 2.713 з квартилю Q2 і виконує магістерську роботу за реальною тематикою на замовлення.

Наведені приклади свідчать про ефективність такої діяльності кафедри фотоніки й підкреслюють значимість дуальної освіти як для Університету, так і для підприємств.