Національний університет «Львівська політехніка» гідно представлений на XIV Форумі видавців у Львові

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
на Форумі видавців

Львів знову став книжковою столицею України. 13 вересня тут розпочав роботу XIV Форум видавців України. На свято книги прибули майже тисяча авторів, працівників культури, художників із багатьох країн світу. У Форумі беруть участь 168 видавництв, які випустили у світ кілька тисяч назв книжок спеціально до цієї події. На цьогорічних книжкових фестинах «засвітилися» й кілька відомих політиків. Не знати, чи всі вони такі великі книголюби...

Від 1999 року в усіх Форумах бере участь і видавництво Львівської політехніки. Його книжкова продукція представлена у павільйоні № 205 на другому поверсі Палацу мистецтв, а також у двох наметах на подвір’ї. Усього – майже 400 найменувань книг. Цього року засідання журі Форуму щодо відзначення кращих видань відбувалося у трьох містах – Львові, Києві і Харкові.

Видавництво Львівської політехніки подавало на конкурс 15 видань. Назвемо лише декілька, які привернули увагу читацької аудиторії. Це, зокрема, низка книг, присвячених відзначенню 200-річчя Львівської політехніки. Варто згадати велику працю упорядника книги «Від Реальної школи до Львівської політехніки» Олександра Шишки, а також книгу «Doctores honoris causa» Романа Кузьмина і Юлії Курдини, «Архітектор Григорій Пежанський та розвиток фізичної культури наприкінці 19 – на початку 20 століття» Ігоря Савицького та Олександра Ноги. Велику увагу привертає «Архітектурний атлас Львівської політехніки» (друге видання). Автори – Богдан Черкес, Світлана Лінда та Юлія Богданова. Видано низку вагомих підручників і посібників з різних галузей знань, зокрема із психології та педагогіки. Автором підручника «Педагогіка вищої школи» є професор Володимир Ортинський.

14 вересня у Львівській опері відбулося урочисте відкриття Форум, під час якого оголошені книги, які здобули головні відзнаки з різних номінацій. На жаль, цього року не було відзначено жодного видання Львівської політехніки.

– Чи Ви дуже засмучені цим? – запитуємо у директора видавництва Івана Паров’яка.

– Не надто цим переймаюся. Річ у тім, що три склади журі у різних містах не сприяли створенню так званого малого журі, яке оцінює вузькопрофесійну науково-навчальну літературу. Думаю, що наступного року організатори Форуму це врахують.

Ми також поцікавилися, як зараз почуває себе видавництво? Чи відчули падіння інтересу до друкованих видань, конкуренцію з боку електронних видань?

– Звичайно, – каже Іван Паров’як, – конкуренцію відчуваємо. Наклади наші зменшуються. Але річ не лише в Інтернет-виданнях. Тепер усі ВНЗ борються за своє виживання, і викладачі інших вищих навчальних закладів пишуть свої підручники та посібники, менше замовляючи і купуючи наших видань. Попри це ми щороку видаємо до 100 назв різноманітної наукової і навчально-методичної літератури. Друкована книга призначена для поглибленої освіти, тому на неї завжди буде попит.
 

Фото Андрія Кульчицького, прес-служба Львівської політехніки

на Форумі видавців на Форумі видавців на Форумі видавців на Форумі видавців на Форумі видавців