Університет бере участь у проекті НАТО щодо фітотехнологій для відновлення забруднених земель

За матеріалами агенції «Гал-інфо»
Герб Львівської політехніки

Днями у Львові відбувся перший семінар-тренінг, на якому було представлено фітотехнології з використанням багаторічних трав, а саме міскантуса, – для відновлення земель, забруднених та порушених внаслідок військової діяльності. Проект реалізується в рамках програми НАТО «Наука заради миру та безпеки». Вартість ґранту 300 тисяч євро.

Керує проектом університет Яна Евагеліста Пуркіне, що розташований в містечку Усті-над-Лабем на відстані 92 км від Праги. Директором проекту від країн – не членів НАТО є Тетяна Стефановська, доцент Національного університету біоресурсів і природокористування України, що у Києві. Також учасником цього проекту є Національний університет «Львівська політехніка», команду якого очолює доцент Павло Шаповал.

Міскантус (високоросла багаторічна трав’яниста рослина) стабілізує ґрунт, запобігає його ерозії і поширенню забрудненої землі. Росте 20 років, урожай збирають кожен рік, і дає велику кількість біомаси, з якої виготовляють паливні пілети. Рослина має велику теплову віддачу, таку ж, як деревина. А на сході нашої країни, саме там, де сталась агресії, є не менша потреба в дешевій і доступній енергії, аніж в екології.

Проект передбачає, що для України буде закуплено відповідне хімічне обладнання. Це одна із найбільших статей витрат проекту. Зокрема, буде закуплено аналітичний прилад (аналізатор) для Національного університету «Львівська політехніка». Проект містить також пункт про навчання студентів, зокрема в Чехії та США.