Музичний творчий вечір по-японськи: Українсько-японський центр при НТБ Університету організував цікавий захід

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
Музичний творчий вечір по-японськи

Від початку травня при науково-технічній бібліотеці Львівської політехніки діє Українсько-японський центр. Його метою є культурне зближення, поглиблення дружніх взаємин та розвиток співпраці між Україною та Японією. Сприятимуть цьому різноманітні заходи. Один із них, на якому мали змогу побувати всі охочі, відбувся нещодавно у читальній залі бібліотеки – присутніх тішила своїм співом тендітна Акі Оно.

У межах роботи Центру, керівником якого є Ігор Зорій, організовано зустріч викладачів японської мови та студентів, котрі її вивчають, з викладачкою філіппінського університету Атенео де Маніла Надією Гораль. Упродовж двох років колишня викладачка кафедри іноземних мов Політехніки живе та працює на Філіппінах і викладає там японську. Тож було цікаво почути її розповідь про життя та працю в цій екзотичній для нас країні. Згодом у кабінеті японської мови відбулася церемонія передачі в дар 10 книг та навчального аудіодиску з японської мови. Так успішно завершився дворічний спільний японсько-український приватний проект, котрий передбачав збір (Акемі Наґано, Ігор Зорій) та пересилку (Надія Гораль) до Львова навчальних матеріалів.

Камерний творчий вечір зі знаною японською співачкою Акі Оно, її чоловіком Мотохіро Оно, котрий є головою Японсько-української асоціації культурного обміну, його мамою, майстринею чайної церемонії й одягання кімоно Томіко Оно, а також їх супроводом – Мінору Ікекіта (вивчає проблеми довкілля) та Набуко Кітамі (вивчає українську кухню) зібрав численну публіку. Зустріч розпочалася із передачі Томіко Оно кімоно для кабінету японської мови Політехніки: публіці продемонстрували, як його вдягати, на моделі – студентці ІКНІ спеціальності «прикладна лінгвістика» Аїді Чубак. Опісля директор НТБ Андрій Андрухів, подякувавши за японський візит, зауважив, що такий захід є важливим хоча б тому, що здебільшого ми приділяємо увагу західній культурі, а цей вечір допоміг нам відкрити багато нового. Гості на знак шанування подарували бібліотеці книжку з компакт-диском «Харизма», яка містить пісні й інформацію про Акі Оно і видана у японському видавництві «Дніпро», котре чоловік співачки заснував після повернення з Києва 2006 року. Продовжила вечір чайна церемонія, пригощання всіх присутніх японськими солодощами та комічна сценка з використанням японської флейти сякухаці. Акі Оно перед виступом розповіла українською мовою, що дуже любить Україну, у 2012 та 2016 роках навіть виступала в нас. Любов до нашої країни співачка висловила в авторській пісні «Молитва за Україну». В ній вона передала свій біль від побаченого у часи Революції Гідності. Продовженням теми стала пісня «Харизма» – твір, присвячений стиранню кордонів між країнами, позбавленню різних розбіжностей, які розділяють людей на землі. Доповнили вечір і ліричні пісні про кохання. Співачка висловила вдячність слухачам за гучні оплески й усміхнені обличчя.

Японська делегація після вечора в бібліотеці відвідала філармонію – на запрошення японського диригента Сюнґо Моріяма вона прослухала концерт класичної музики «Юні віртуози Японії». Цього ж тижня в Гарнізонному храмі Львова виступив японський хор і студенти-політехніки зустрілися з його учасниками. У липні кафедра іноземних мов Політехніки планує організувати літню школу з вивчення японської. Усі ці заходи спрямовано на те, щоб мотивувати студентів пізнавати Японію і знати її мову та культуру ліпше.

Музичний творчий вечір по-японськи Музичний творчий вечір по-японськи Музичний творчий вечір по-японськи Музичний творчий вечір по-японськи Музичний творчий вечір по-японськи Музичний творчий вечір по-японськи Музичний творчий вечір по-японськи Музичний творчий вечір по-японськи