Замість сміттєзвалища – поле для гольфу: учені з Політехніки планують повернути до екосистеми порушені землі

Національний фонд досліджень України
Заставка до матеріалу

Заповнені сміттєзвалища, покинуті залізорудні та сірчані кар’єри, мулові поля біля станцій аерації є серйозною загрозою для довкілля. У нашій країні вони займають тисячі гектарів і територій, непридатних до життя, лише більшає.

Науковці Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола Національного університету «Львівська політехніка» вирішили допомогти повернути порушені землі до екосистеми. У минулому році вчені подали на конкурс Національного фонду досліджень «Підтримка досліджень провідних і молодих учених» проєкт «Розробка комплексної технології отримання та використання субстратів на основі органовмісних відходів і природних сорбентів для потреб біологічної рекультивації та ремедіації техногенно порушених земель» й отримали грантове фінансування.

Запитуємо наукового керівника проєкту, завідувача кафедри екології та збалансованого природокористування Інституту Мирослава Мальованого: «У чому полягає суть технології? Що вже зроблено та як планується втілити результати проєкту в життя?».

Мирослав Степанович пояснив, що мета вчених – створити на основі осадів стічних вод субстрат, який допоможе провести біологічну рекультивацію земель. Це дасть змогу одночасно розв’язати дві проблеми: зменшити кількість мулових полів і – повернути «в природу» технологічно порушені землі.

Повний текст матеріалу – на сайті Національного фонду досліджень України.