У Видавництві Університету вийшла книжка «Дунаївська бесіда – 2017» з підсумками традиційного наукового зібрання

Прес-служба Львівської політехніки
презентація книги «Дунаївська бесіда – 2017»

Написане у формі діалогу, це невелике за обсягом і форматом видання присвячене останній зустрічі науковців, громадських та релігійних діячів України і Польщі у рамках уже традиційного зібрання «Дунаївська бесіда».

Як розповідає упорядник книги, відомий журналіст Борис Козловський, вже четвертий рік поспіль у селі Дунаїв Перемишлянського району – на малій батьківщині ректора Львівської політехніки професора Юрія Бобала – проходять ці зустрічі, під час яких їхні учасники обговорюють низку важливих і актуальних проблем історії та сьогодення. Останнє таке зібрання, що відбулося у формі «круглого столу», було присвячене розгляду українсько-польських стосунків у минулому й у наш час. Йшлося, зокрема, про їхнє нинішнє загострення і намагання знайти шляхи до примирення. Зрештою, книжка має й другу назву: «Україна – Польща: ми приречені бути добрими сусідами...».

Як відомо, формат Дунаївських бесід був започаткований ще у середні віки двома видатними гуманістами – львівським архієпископом Григорієм із Сянока, який мав тут літню резиденцію, та італійським поетом-вигнанцем Філіпом Каллімахом, якого переслідувала інквізиція і який знайшов порятунок саме тут, у Дунаєві. На ці бесіди вони запрошували мислителів і вчених з різних країн Європи. Як сказано у спогадах самого Каллімаха, ці неквапливі розкуті бесіди проходили «за вином і медом».

Під час останньої зустрічі ректор Львівської політехніки Юрій Бобало нагадав присутнім, що драматичні події у стосунках між двома народами траплялись і в його рідному селі під час ІІ Світової війни, яка пройшла через долю місцевих селян та долю його родини. Але, попри це, між простими людьми – українцями і поляками – завжди були добрі сусідські стосунки, укладалися міжнаціональні шлюби. Поляки й українці шанували релігійні свята одні одних. Ректор згадує, що на релігійні свята ходив молитися і до церкви УГКЦ, і до костелу Святого Станіслава. А ще навів цікавий епізод, коли у 30-х роках минулого століття, в часи сумнозвісної пацифікації, до села прибув каральний загін польських уланів, місцевий ксьондз сказав їм: «Їдьте далі. У нас вшистко в пожондку…». Тобто нормальні стосунки між українцями і поляками.

У книзі «Дунаївська бесіда – 2017» читач знайде цікаві та слушні думки, що прозвучали з уст науковців Львівської політехніки – професорів Олега Кузьміна, Віктора Яськова, Ольги Мельник та Поліни Вербицької, проректорів Романа Коржа та Олега Матвійківа, директора Інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Ірини Ключковської, доцентів кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Романа Кузьмина та Івана Хоми, доцента кафедри астрономії та геодезії, голови Львівського астрономічного товариства Любові Янків-Вітковської, вихідця із села Дунаєва доцента Володимира Далика. Власним баченням причин загострення нинішніх українсько-польських стосунків поділилися польський публіцист і видавець з міста Кудова-Здруй Броніслав Камінський, народний депутат України V–VІІ скликань, голова правління Видавничого дому «Високий Замок» Степан Курпіль та головний редактор газети Наталія Балюк, інші учасники «Дунаївської бесіди».

На завершення повідомляємо, що презентація нової книги відбудеться 29 вересня 2018 року в середній школі села Дунаєва під час п’ятої ювілейної «Дунаївської бесіди».

презентація книги «Дунаївська бесіда – 2017» презентація книги «Дунаївська бесіда – 2017»