Українські студенти позмагалися у винахідництві: у Tech StartUp School відбувся національний етап Інженерних змагань EBEC

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Інженерні змагання EBEC

Кажуть, усе, що нас оточує, колись було ідеями. Про те, як втілювати задуми в життя, ще й робити їх максимально практичними, не з чуток знають команди Інженерних змагань EBEC NRR.

16–20 травня у Tech StartUp School Львівської політехніки відбувався EBEC Challenge – національний етап наймасштабніших інженерних змагань у Європі. Студенти творили щось надзвичайне.

Завжди вражає, як за короткий час, із якогось будівельного сміття творять механізми, які не лише працюють, а ще й виконують конкретні завдання. А інша категорія команд за кілька годин три дні поспіль теоретично розв’язує завдання, які потім, доопрацювавши, цілком реально впровадити в життя.

– Цьогоріч національний етап EBEC Challenge у всій Європі об’єднаний спільною темою – смарт-сіті. Завдання абсолютно різні і покривають багато специфічних моментів. Та те, як підійшли до їхнього розв’язання команди, і те, що представники різних компаній, а також і міської ради зосереджено вивчали напрацювання, дає розуміння, що наша молодь робить справді щось круте, – каже співорганізаторка заходу третьокурсниця ІМФН Уляна Галкіна.

У категорії Team Design команди зі Львова, Запоріжжя, Києва та Вінниці створювали підйомний кран для сортування. Та він мав не просто піднімати вантаж, а й сортувати за кольорами і переносити у визначене місце. І це серйозно ускладнювало завдання. Хоча, як кажуть організатори змагань, така розробка буде дуже корисною для розв’язання проблеми сортування сміття. Та дехто із учасників вирішив не шукати простих шляхів і ще більше утруднити свою роботу, сконструювавши ще й нейронні мережі, щоб виготовлені машини можна було розвивати.

Не менше роботи мали команди у категорії Case Study. Упродовж трьох днів вони отримували нові завдання і мусили їх виконувати за кілька годин, а також підготувати презентацію англійською мовою. Перше завдання полягало у розробці розумних місць паркування. Команди працювали над архітектурою і бізнес-планом для мобільного застосунку, а також структурою взаємодії між додатком і користувачем. Було досить багато гарних ідей, зокрема з розташуванням сенсорів, використанням відеокамер, які мали розпізнавати транспортні засоби та знаходити їм вільне місце.

Другий день змагань передбачав розроблення концепту транспортного засобу, який можна виготовити за п’ять днів. Було змодельовано ситуацію, що команди опиняються за 200 км від населеного пункту і все, що в них є – шасі від автомобіля, набір інструментів та матеріалів із будівельного магазину. Тож учасники мали обрахувати швидкість і вартість засобу, а також і те, чи реально потім запровадити його у виробництво.

В останній конкурсний день команди працювали над відновлюваними засобами видобування енергії. Це мав бути енергоефективний прототип міста із мінімізованим споживанням вичерпних ресурсів енергії. Натомість завдання полягало у розробці проекту із використанням джерел відновлюваної енергії – сонця, вітру, річок.

Підсумки змагань

  • Case Study:
    • 1 місце – 4 parts –1 mind (Львів)
    • 2 місце – Make.Create.Innovate. (Київ)
    • 3 місце – Greentvein (Вінниця)
    • 4 місце – Different (Запоріжжя)
  • Team Desugn:
    • 1 місце – Ми у мами інженери (Вінниця)
    • 2 місце – Order of the orange screwdriver (Запоріжжя)
    • 3 місце – Regular team (Львів)
    • 4 місце – Exorsus (Київ)
Інженерні змагання EBEC Інженерні змагання EBEC Інженерні змагання EBEC Інженерні змагання EBEC Інженерні змагання EBEC Інженерні змагання EBEC Інженерні змагання EBEC Інженерні змагання EBEC Інженерні змагання EBEC Інженерні змагання EBEC Інженерні змагання EBEC Інженерні змагання EBEC