У Ресурсному центрі Львівської політехніки адаптовують книги та фільми для незрячих людей

За матеріалами сайту «Суспільне. Новини»
У Ресурсному центрі Львівської політехніки

У Львові для незрячих людей друкують три нові книги й адаптують три фільми. Роблять це в межах проєкту «Подолати минуле. Україна в подіях та особистостях», який реалізовує «Українська спілка інвалідів – УСІ» спільно з Ресурсним центром освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка».

Для незрячих адаптують фільм «Атентат. Осіннє вбивство у Мюнхені» про Степана Бандеру режисера Олеся Янчука, а також фільми про Романа Шухевича та Андрея Шептицького. Також у Ресурсному центрі друкують три нові книги шрифтом Брайля з аудіоверсією.

«Нас підтримав Культурний фонд на суму 826 тисяч гривень. У межах цього проєкту ми маємо адаптувати для незрячих людей три повнометражні фільми: «Атентат», «Нескорений» і «Владика Андрей». Ми маємо надрукувати шрифтом Брайля 640 книг, а саме: Грицака «Подолати Минуле. Глобальна історія України», енциклопедію для допитливих «Зростаємо українцями» і книгу про Любомира Гузара «Видатні особистості», – каже виконавча директорка львівського осередку Української спілки інвалідів, очільниця Ресурсного центру Львівської політехніки Оксана Потимко.

Перша інклюзивна книга про Любомира Гузара уже надрукована. Наклад видання – 60 примірників у двох частинах (загалом 120 книг).

«Надрукована шрифтом Брайля, і є рельєфний малюнок. Ми дуже хотіли, щоб діти не тільки змогли прочитати цю книгу, але й на дотик змогли побачити, як виглядав Любомир Гузар. Окрім того, до кожного малюнка ми додаємо опис, тому що незрячим дітям на дотик може бути все незрозуміло. І в описі детально написано: у що вдягнений митрополит, як він виглядає», – розповідає спеціалістка Ресурсного центру Університету Катерина Івашутіна.

Завершити роботу над книгами та адаптацією фільмів для незрячих планують до кінця вересня.

Докладніше – на сайті «Суспільне. Новини».