У рамках проєкту EUSTS відбувся захід щодо обміну досвідом із представниками Дніпровської політехніки

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-заходу

4 жовтня 2024 року в рамках проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне в онлайн-форматі відбувся інтерактивний захід «Поширення кращих практик викладання європейських студій та створення міждисциплінарних програм у закладах вищої освіти України: обмін досвідом». Івент організовано командою Навчально-наукового центру «Європейські студії для технічних університетів» Львівської політехніки спільно з Національним технічним університетом «Дніпровська політехніка» (м. Дніпро).

У своєму виступі професорка Ярина Турчин (керівниця проєкту EUSTS) поділилася інформацією щодо генези європейських студій, чинників впливу на встановлення європейських студій в Україні, основних етапів становлення та впровадження європейських студій в Україні та Львівській політехніці зокрема, механізмів стимулювання розвитку європейських студій в Університеті, розкрила можливі форми поширення знань про Європейський Союз із застосуванням інноваційних методів навчання. Опираючись на дані соціологічних опитувань, проведених ННЦ «Європейські студії для технічних університетів», обґрунтувала доцільність і перспективність запровадження міждисциплінарних програм, які викликають особливе зацікавлення у студентів технічних спеціальностей та мають вагоме практичне значення з погляду імплементації європейських політик у різні сфери функціонування України на шляху до повноправного членства в ЄС. На думку керівниці проєкту EUSTS, міждисциплінарні освітні програми з європейських студій найбільш доцільно впроваджувати на магістерському рівні, а до їхнього викладання залучати фахівців різних наукових напрямів і зовнішніх стейкхолдерів.

Д.політ.н, професор Олександр Рудік із Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» поділився досвідом викладання європейських студій публічним службовцям, студентам і студенткам у закладах вищої освіти міста Дніпра, зокрема Дніпровському регіональному інституті державного управління НАДУ при Президентові України, Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара таНаціональному технічному університеті «Дніпровська політехніка». Основну увагу професор приділив:

  • розкриттю власного досвіду від участі в міжнародних проєктах з підготовки державних службовців – фахівців з європейської інтеграції (Tempus TACIS та міжнародної програми за підтримки Великої Британії);
  • просуванню знань про ЄС у профспілкових колах регіону;
  • використанню новітніх методів викладання європейських студій;
  • питанню локалізації політики європейської інтеграції;
  • змісту навчальних модулів («ЄС: інститути та спільні політики», «Угода про асоціацію з ЄС як інструмент модернізації та європеїзації», «Політика європейського Союзу» тощо).

Натомість професорка кафедри історії та політичної теорії Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», д.політ.н., доцент Анастасія Кравець сфокусувалася на теоретичних та практичних аспектах імплементації рекомендацій Європейської комісії щодо вдосконалення вітчизняної регіональної та енонаціональної політики як важливої складової євроінтеграційного процесу України. Професорка розкрила зміст нормативних документів ЄС щодо захисту прав національних меншин, особливості їхнього впровадження на національному та регіональному рівнях, а також обґрунтувала доцільність запровадження вибіркового курсу з європейської інтеграції для студенів третього освітнього рівня (PHD) у Національному технічному університеті «Дніпровська політехніка».

Доцентка Наталія Вовк (учасниця проєкту EUSTS) узагальнила результати двох років існування проєкту EUSTS у Національному університеті «Львівська політехніка», зупинилася на основних викликах під час імплементації європейських студій в університеті, як-от:

  • заохотити студентів до вибору дисциплін;
  • зробити заняття цікавими;
  • урізноманітнити навчальний процес;
  • актуалізувати навчальні матеріали;
  • постійно популяризувати новини та результати проєкту EUSTS;

і запропонувала рішення до їхнього розв’язання, продемонструвавши найкращі практики та результати.

Доцентка Олена Лукачук (менторка Innovation Hub, учасниця проєкту EUSTS, доцентка кафедри політології та міжнародних відносин Львівської політехніки) репрезентувала досвід проєктної діяльності студентської молоді Університету, зокрема й завдяки програмам від ЄС, а також конкретні результати такої роботи –безпосередню участь студентів у європейських освітньо-наукових програмах, стажування на базах практики, які безпосередньо реалізують європейську інтеграцію.

Попри складну безпекову ситуацію за виступами учасників відбулася активна й цікава дискусія. З’ясовано спільні тематичні зацікавлення, кращі практики та подальші перспективи щодо розвитку європейських студій в обох університетах, а також обговорено проблему синергію між науковою спільнотою та регіональною владою у підготовці фахівців з європейської інтеграції.

Практичну частину заходу із застосуванням інтерактивних методів навчання для студентів Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» провели тренери з методик викладання, учасники проєкту EUSTS доценти кафедри політології та міжнародних відносин Ольга Івасечко та Олег Цебенко. Викладачі продемонстрували кілька інтерактивних вправ для формування знань студентів про ЄС та європейську інтеграцію України, як-от: вікторину «Що ти знаєш про ЄС?», вправу «Смарт-квіз», а на завершення заняття студенти «прогулялися» віртуальною галерею «Європейський Союз» та ознайомились із ключовими постатями, фактами та інституціями ЄС. Також до проведення заходу долучилися доценти Олександр Марковець (кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності), Лідія Каша (кафедра електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем), Ірина Сухорольська (кафедра політології та міжнародних відносин).

Загалом до заходу долучилося 49 осіб – студентів, аспірантів, викладачів Національного університету «Львівська політехніка» та Національного технічного університету «Дніпровська політехніка». Команда проєкту EUSTS висловлює вдячність усім учасникам івенту за цікаві дискусії, професійні доповіді, обмін кращими практиками та вироблення нових ідей для розвитку європейських студій у закладах вищої освіти України.

З докладнішою інформацією про EUSTS можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу