У рамках проєкту EUSTS відбулася публічна лекція професора Дайнюса Жалімаса «Європейська інтеграція України»

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото з лекції

14 вересня 2023 року в рамках проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне відбулася публічна лекція Дайнюса Жалімаса на тему «Європейська інтеграція України».

Дайнюс Жалімас, доктор юридичних наук, професор, декан юридичного факультету Університету Вітовта Великого (м. Каунас, Литовська Республіка), представник Литовської Республіки в Європейській Комісії «За демократію через право» (Венеціанської Комісії), голова Конституційного Суду Литовської Республіки у 2014–2020 рр., зустрівся із понад сотнею студентів І–IV курсів освітніх програм «Міжнародні відносини» та «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності».

Дайнюс Жалімас уже тривалий час підтримує українців та надає фахові консультації щодо реформування Конституційного суду України, оновлення правової культури в українському суспільстві, захищає інтереси наших громадян у міжнародних судах і допомагає українцям у реалізації євроатлантичного стратегічного курсу. Зокрема, саме він був одним із головних ідеологів внесення до Конституції України змін про незворотність євроатлантичного стратегічного курсу держави.

У своїй лекції Дайнюс Жалімас поділився зі слухачами власними міркуваннями про інтеграцію України на прикладі реформування судової системи. Зокрема, професор озвучив низку практичних рекомендацій, спрямованих на успішне впровадження європейських стандартів у вітчизняному судочинстві, серед яких:

  • судді повинні усвідомити свою незалежність і не намагатися догодити будь-якій владі;
  • судді зобов’язані керуватися лише Конституцією, але водночас розуміти свою відповідальність перед суспільством і не зловживати своєю незалежністю;
  • судді – члени суспільства і не мають від нього відрізнятися більше, ніж це необхідно для незалежності суддівської роботи, інакше суспільство не буде довіряти правосуддю.

Професор Жалімас торкнувся і політичної ситуації в Україні. Доповідач кілька разів, апелюючи до норм виборчого законодавства Литовської Республіки, які вважає прийнятними і для українських нормативно-правових актів, наголошував на тому, що в Україні не варто зараз проводити парламентських виборів, це треба буде зробити після завершення воєнного стану. Дайнюс Жалімас висловив власну думку про те, що відкриті, вільні та демократичні вибори у країні, де оголошено воєнний стан, відбутися не можуть через цензуру, наявність територій, на території яких вибори не можуть бути проведені з певних причин, що у підсумку похитне статус легітимного обрання нових представників влади.

Згадував лектор і про конституційність поправок до Конституції і про референдуми, внаслідок яких у майбутньому були б неможливі поправки, які б суперечили незалежності країни, демократії і природним правам людини, а також перешкоджали виконанню обов’язків, пов’язаних з членством у ЄС і НАТО. Саме їх він і рекомендував впроваджувати в Конституції України, щоб закріпити її відкритість до міжнародного права та права ЄС. Наголошував на здобутках Асоціації конституційного правосуддя в країнах Балтії та Чорноморського регіону, членами якої є і Литва, і Україна.

Дайнюс Жалімас висловив слова вдячності й поваги Збройним Силам України та кожному українцю, які відчайдушно стоять на захисті свого будинку, свого міста, своєї країни та всієї Європи.

Студенти активно долучилися до дискусії та виявили зацікавлення щодо практичних рекомендацій дотримання євроатлантичного курсу України й можливих подальших консультацій литовців у цьому питанні.

Команда проєкту висловлює велику подяку лектору Дайнюсу Жалімасу за зустріч зі студентами Львівської політехніки та всім слухачам лекції, а також викладачам кафедр політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних та соціальних наук і зовнішньоекономічної та митної діяльності Інституту економіки і менеджменту.

Спільними зусиллями до Перемоги та членства у НАТО і Європейському союзі!

Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції