У рамках проєкту EUSTS відбулась онлайн-лекція про особливості цифрової трансформації України

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-лекції

15 листопада 2022 року в режимі онлайн відбулася публічна лекція Лариси Федіної – головного спеціаліста відділу впровадження проєктів у сфері цифровізації освіти управління розвитку цифрових навичок та цифровізації освіти Міністерства цифрової трансформації України – на тему «Особливості цифрової трансформації України на шляху до Єдиного цифрового ринку ЄС».

У своєму виступі спікерка сфокусувалась на розкритті змісту стратегічної мети Міністерства цифрової трансформації України – побудови найзручнішої держави у світі з отримання споживачами якісних адміністративних послуг. Учасники заходу ознайомилися з ключовими цілями цифровізації України, як-от:

  • підключення до Інтернету і вдосконалення цифрової інфраструктури;
  • вдосконалення електронних послуг;
  • сприяння розвитку IT-бізнесу;
  • активізація роботи з формування цифрових навичок тощо.

Особливу увагу лекторка закцентувала на сучасному інструменті доступу громадян України до цифрових документів – мобільному застосунку «Дія». Також було розкрито особливості п’яти основних проєктів Дії, зокрема:

  1. Мобільний застосунок Єдиного державного веб-порталу електронних послуг («Дія»)
  2. Єдиний державний веб-портал електронних послуг (Портал «Дія»)
  3. Єдиний державний веб-портал цифрової освіти Дія.Цифрова освіта (автономний компонент «Мережа хабів» та онлайн-компонент «Національна освітня платформа»)
  4. Віртуальна економічна зона Дія.City
  5. Дія.Business

Зазначено, що флагманськими проєктами Міністерства цифрової трансформації України на сьогодні є Дія.Цифрова освіта і Дія.Business.

Сьогодні, наголосила Лариса Федіна, особливої допомоги та підтримки потребують громадяни України, які перебувають на території держав-членів ЄС та інших держав у статусі тимчасово переміщених осіб. Тому Міністерство цифрової трансформації України активно співпрацює з іноземними партнерами задля вироблення технічних рішень та врегулювання юридичних питань щодо визнання електронних документів, сформованих засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (Портал «Дія») із застосуванням єдиних державних реєстрів, а також включення України до довірчого списку ЄС для визнання українських документів у застосунку «Дія» та розроблення Європейською Комісією відповідних роз’яснень/рекомендацій державам-членам ЄС.

Під час заходу було презентовано результати успішно імплементованого проєкту eSignature між Україною та Азербайджаном у рамках ініціативи ЄС «Східне партнерство», а також можливості участі України у програмі «Цифрова Європа» (2021–2027), виокремлено загрози та виклики інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС.

Учасниками заходи стали понад 50 осіб, з-поміж яких – студенти Національного університету «Львівська політехніка, викладачі, аспіранти, учасники команди проєкту EUSTS. Також долучились і представники інших закладів вищої освіти України, зокрема професорка Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Людмила Матвійчук. Під час дискусії вдалося обговорити питання про можливості фінансування цифрової сфери через ресурсний потенціал Інструменту передвступної допомоги для України від ЄС, нові рамки цифрових компетентностей, проблеми кібербезпеки, отримання сертифікатів підвищення цифрової кваліфікації для державних службовців, розміщення у застосунку «Дія» дипломів про вищу освіту тощо.

Захід проведено в рамках проєкту «Європейські студії для студентів технічних спеціальностей Національного університету «Львівська політехніка» (EUSTS), який реалізується за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне (активність – серія публічних лекцій). Команда проєкту щиро дякує всім учасникам івенту і продовжує працювати над підготовкою інших, не менш цікавих заходів на актуальні теми європейської інтеграції України та співробітництва з Європейським Союзом. Запрошуємо долучатись до наших заходів усіх охочих!

Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції