У рамках проєкту EaP initiative відбулось засідання медіатеки на тему «Захист приватності та генетичних даних в ЄС»

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото із заходу

17 жовтня 2022 року в рамках проєкту «Ініціатива ЄС Східне партнерство: можливості для України» (EaP initiative) за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне відбулось засідання медіатеки на тему «Захист приватності та генетичних даних в ЄС». У ньому взяли участь студенти першого курсу, що навчаються на бакалаврській програмі «Міжнародні відносини», учасники проєкту, а також інші зацікавлені особи. Спікер заходу Петро Сухорольський – кандидат юридичних наук, доцент кафедри політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки, член Світової федерації футурології. Його доповідь стосувалася презентації результатів власних досліджень, які викладені у кількох публікаціях щодо захисту прав людини в Європейському Союзі, пов’язаних із використанням персональних даних, включаючи генетичні дані людини.

Спікер розповів про особливості та цілі законодавства ЄС у сфері захисту персональних даних і звернув увагу на низку характерних для сучасної епохи чинників, які породжують нові ризики та загрози для суб’єкта даних. Основна увага була зосереджена на опрацюванні великих масивів генетичних даних інтернет-компаніями, які надають послуги широкому колу осіб у різних країнах світу, що стосуються генеалогії, встановлення етнічної приналежності та визначення схильності до певних захворювань. Зроблено висновок, що чинне законодавство ЄС, незважаючи на його передовий характер, потребує певного удосконалення для того, щоб урахувати специфічні характеристики генетичних даних. В іншому разі гарантувати повну безпеку та захист приватності осіб, що користуються згаданими сервісами, а також їхніх кровних родичів, – дуже важко.

Учасники заходу виявили інтерес до теми, а особливо до перспектив використання великих масивів генетичних даних у майбутньому та пов’язані з цим ризики для людини і суспільства. Зокрема, студенти цікавилися додатковими джерелами інформації щодо цієї проблеми, способами поєднати конфліктні інтереси у цій сфері, особливостями захисту персональних даних в Україні у контексті інтеграції нашої держави до ЄС тощо.

У майбутньому команда проєкту планує проведення низки інших схожих заходів та запрошує долучатися до них усіх охочих.

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу