У Політехніці відкрили проєкт із європейських студій для студентів технічних спеціальностей Університету

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-заходу

6 вересня 2022 року в Національному університеті «Львівська політехніка» відбулося урочисте відкриття міжнародного проєкту «Європейські студії для студентів технічних спеціальностей в Національному університеті «Львівська політехніка». У заході взяли участь понад сто учасників – студенти, викладачі, запрошені гості й команда проєкту (Христина Забавська, Наталія Вовк, Олександр Марковець, Ольга Івасечко, Олег Цебенко, Лідія Каша, Ірина Сухорольська та керівник Ярина Турчин).

З вітальним словом виступили проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Університету Наталія Чухрай, менеджер напряму Жан Моне Національного Еразмус+ офісу Петро Крайнік, державний експерт Директорату європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик МОН України Сергій Шкабко, директор Інституту енергетики та систем керування Львівської політехніки Андрій Лозинський, представник Української асоціації викладачів і дослідників європейської інтеграції Роман Калитчак.

Учасник проєктної команди Олег Цебенко презентував 15 особливостей проєкту EUSTS, його міждисциплінарність, практичну зорієнтованість, інтерактивність тощо. З докладнішою інформацією про проєкт можна ознайомитися на сайті Університету.

Модераторка заходу Ярина Турчин висловила вдячність студентам Львівської політехніки, які долучилися до відкриття проєкту і створили креативний візуальний продукт «Європейські студії очима молоді». Зокрема, Юлії Вайді, Богдану Мірінчику, Михайлові Касянчуку, Анастасії Коротюковій, Тетяні Боднар, Романії Гасин, Вікторії Токарєвій, Альбіні Таякіній, Олегу Романчишину, Михайлові Хом’яку. За підтримку в реалізації проєкту організатори заходу подякували ректорові Львівської політехніки Юрію Бобалу та керівниці Національного Еразмус+ офісу в Україні Світлані Шитіковій.

Проєкт триватиме до 31 серпня 2025 року і його метою є:

  • створення кафедри Жана Моне у Національному університеті «Львівська політехніка»;
  • формування і поширення знань про ЄС та євроінтеграційну тематику в середовищі студентів технічних спеціальностей через запровадження навчальних курсів та інших активностей;
  • вироблення новітніх методик для поширення Європейських студій у технічних університетах із залученням широкого кола стейкохолдерів та популяризації такого досвіду в інших закладах вищої освіти України;
  • створення інституційних можливостей для покращення професійних компетентностей викладачів, державних службовців, представників місцевої влади, громадських активістів, а також знань про ЄС у школярів та інших фокус-групах задля впровадження змін у наближенні до європейських стандартів.

У рамках проєкту відбуватиметься викладання трьох навчальних модулів:

  1. «Україна – ЄС цифрова трансформація» (144 години);
  2. «Енергетика ЄС і нові тренди для України» (144 години);
  3. «Екологічна та кліматична стійкість ЄС» (96 годин).
Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу